BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

ArchiCad, architecture, balsafa, lézer(-vágás), Ybl, (-)kastély

1200 éve született Ybl Miklós. A jeles dátum megünneplésére két egykori vízműs diák, Huszka Gábor és Varga János - összefogva Rozmán Alexandra hallgatótársukkal - nagy fába vágta fejszéjét. A fiatalok a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi karának építész hallgatóiként Építészettörténet IV tantárgy keretében, egy a megyénkben található, Ybl Miklós által tervezett kastély makettjét készítették el.

 

- A Bélmegyer Fáspusztán található Wenckheim kastélyra esett a választásunk. Az említett kastélyt Wenckheim Béla volt miniszterelnökünk megbízásából, 1862-ben Ybl tervei alapján neoromantikus stílusban készült el, mely a körösladányi kastély tehermentesítését oldotta meg. Kitartó munkánk eredményeképpen a jelenlegi osztrák tulajdonos beleegyezésével, módunkban állt megtekinteni és felmérni, mivel csekély mennyiségű tervet leltünk fel az Országos és Békés Megyei Levéltárban. Munkánkat az is nehezítette, hogy az építmény műemlékvédelem alatt áll.

- Ezen ismeretek birtokában elkezdődhetett a makett készítés, melyben meghatározó volt az anyagválasztás kérdése. Az egyetemen töltött idő alatt sokféle anyagból készítettünk makettet, kezdve a balsafától, a sör- és hullámkartonon át a habkartonig. Tapasztalataink alapján a balsafa mellett döntöttünk. A lehető legpontosabb méretek elérése érdekében a lézervágás mellett tettük le voksunkat. Az általunk elképzelt megjelenés érdekében többszöri próbavágást végeztettünk. Így pontos képet kaptunk a lézeres technológia által nyújtott részletezettség határairól. Ezen ismeretek és az általunk készített tervek alapján ArchiCad programban elkészítettük az épület modelljét.

- Következő lépésként, többszöri ellenőrzés után, az elemek kivágásra kerültek, melynek sikeressége nagy megkönnyebbülést okozott számunkra. Így a makettezés leglátványosabb részéhez - az összeillesztéshez - nagy örömmel láttunk neki. Ez a folyamat, egy hosszúhétvégén át napi 12 órás munkavégzés mellett valósult meg. Ez a makett készítés 1/3-át ölelte fel. A kezdeti lelkesedést többször szitkozódás is követte, de végeredményben pozitív élményekkel gazdagodtunk.

- A bíráló kari tanács, értékelő beszédében kiemelte munkánk igényességét, és szépségét, melynek eredményeképp az Országos Ybl Kiállításon megtekinthető lesz az általunk készített mű. Összességében jó élményekkel gazdagodtunk és sok ismeretet sajátítottunk el.

23456

Copyright © 2013. All Rights Reserved.