BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Én is részt vehettem a Duna vízminőség-vizsgálatán

1Szeptember első napjaiban természetesen a nyári élményektől hangos az iskola az órák közötti szünetekben. Mindenki megosztja társaival, tanáraival, hogy mi is történt vele az elmúlt két és fél hónapban. Egy ilyen beszélgetés során tudtam meg, hogy Tóth Szilvia 11. E osztályos tanuló a nyár folyamán szakmai kiránduláson vett részt a Dunán. A következőket mesélte a Csepel-szigeti lány:

- Július 9-én Pestre indultam, hogy részt vegyek a Duna vizének vizsgálatán. Kilenc órakor beszálltunk a hajóba, és elindultunk a Kis-Dunán.

Nyolc kilométerre hagytuk el a zsilipet, ahol az ipari vizeket a folyóba engedik. A vízügy dolgozói négy helyen is vettek mintát. Mindegyik alkalommal 5 üvegnyit a víz felszínéről, ugyanannyit pedig a vízfenékről is. Két helyen iszapot is gyűjtöttünk. Én is segítettem a munkában. Közösen feljegyeztük az adatokat egy lapra. Ezeket elektromos műszerbe táplálták a szakemberek. Leolvashattam, hogy milyen a víz hőmérséklete, oxigéntartalma, pH-értéke. Sajnos volt olyan hely, ahol nem sikerült elsőre tökéletes iszapmintát venni, mivel az emberek különböző káros anyagokat dobálnak a vízbe. Az iszap mellett sajnos rongydarabokat is kihalásztunk.

A kirándulás végére bennem is tudatosult, hogy a Duna vizének mindenkori minősége mennyire befolyásolhatja az élővilágot, a vízhasznosítást és a turizmus lehetőségeit is.
Nagyon jól éreztem magam.

 

 

234

567 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.