BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

A Széchenyi Lánchíd

1Nemrégiben emlékezhettünk meg az első állandó magyarországi Duna híd alapkőletételének 172. évfordulójáról. Az Lánchíd pesti pillérének alapkövét József nádor rakta le az ország előkelőségeinek jelenlétében 1842. augusztus 24-én.
Egy Dunán átívelő híd ötlete már a 18. század során megszületett, de a kor technikai fejlettsége még nem tette lehetővé egy tartós, biztonságos híd megépítését.
Széchenyi István tisztában volt egy Pestet Budával összekötő híd építésének jelentőségéről és elhatározta megvalósítását. Első teendőinek egyike a Hídegylet megalakítása volt 1832-ben. A hídegylet tagjainak tájékoztatása és saját ismereteinek bővítése céljából tanulmányutat tett Angliába, ahol megismerkedett több híres hídépítő munkásságával és megépített hídjaikkal. Itt került kapcsolatba William Tierney Clark hídépítő mérnökkel is. Itt határozta el, hogy az építendő híd lánchíd legyen továbbá, hogy a híd tervezője a megismert Clark mérnök legyen. Az angol hídépítő névrokonát Clark Ádámot kérte fel a munkálatok helyszíni irányítására.
A 380 m hosszú hidat 1849. november 20-án adták át.
A vasszerkezet megerősítése 1914-ben szükségessé vált. A munkálatok során ügyeltek arra, hogy a híd képe lehetőleg ne változzon. A megerősített hidat 1915. november 27-én adták át ismét a forgalomnak.
A második világháborúban a visszavonuló német csapatok Budapest összes hídját felrobbantották, utolsóként 1945. január 18-án a Lánchidat is. A Lánchíd újjáépítéséről 1947. tavaszán született döntés. Az általános tervet és erőtani számítást Sávoly Pál, a vasbeton szerkezetek részletes terveit Méhes György készítette. Az újjáépített hidat az eredeti avatásának századik évfordulóján, 1949. november 20-án adták át a forgalomnak.
1973-ban a híd egy felújításon esett át, amikor a hidat újraaszfaltozták és a láncokat röntgenvizsgálatnak vetették alá, illetve a szegecsek 10 %- át kicserélték.
Felújítási és karbantartási munkák azóta is folyamatosan folynak a hídon, de nagyobb változtatások nem történtek.
A Lánchíd Budapest szimbóluma lett. A 200 Ft-os pénzérmén is megjelent és hatott a kultúrára is. 2002-ben a Hídember című Bereményi Géza által rendezett film is feldolgozta az építését.

234

Copyright © 2013. All Rights Reserved.