BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Borkészítés és krisztallográfia

01Novemberben előtérbe került a kémia. A vízműs tanulók a hónap során több, kémiával kapcsolatos rendezvényen is részt vettek. Ez alkalommal egy Békéscsabán lezajlott versenyről számolunk be.

2014. november 14-én rendezték meg a Dürer-versenyt matematikából, fizikából és kémiából. A jeles napon a kémiaversenyre négy csapattal érkeztünk a Belvárosiba. A csapatalkotáskor figyelnünk kellett arra, hogy legyen 9-10. évfolyamos tag, illetve arra, hogy ne csak fiúk vegyenek részt a megmérettetésen.
Az Atom nevű csapat tagjai voltak: Zsilák László (10. A), Forrás Ágnes (10. A) és Erdősi Brigitta(10. A). A Boncolt békák :-) csapatát Vitális János (10. A), Domokos Dávid (10. A) és Zsótér Emese (10. A) alkotta. H2Oμ névvel indultak: Csák Bence (10. E), Mag Dávid (10. E), Kelemen Orsolya (10. E). A Kovalenskötők tagjai voltak: Janesz Márk (10. E), Pacsika Demeter (10. E), Kecsmarik Elizabet (9. B).
A versenyen öt összetett feladatot kellett megoldani. Voltak összetétellel, szerkezet- és oxidációsszám-meghatározással és borkészítéssel kapcsolatos feladatok. A krisztallográfia éve alkalmából ismeretterjesztő cikk segítségével egy szövegértelmezéses feladatot is meg kellett oldani. A feladattípusok nem voltak ismeretlenek a versenyzőknek, a nehézséget a feladatok összetettsége és a szakmai nyelvezet okozta.
Eredményt december elejére ígértek a szervezők.

020304

Copyright © 2013. All Rights Reserved.