BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Beindultak a tizedikesek…

1Közismert, hogy iskolánkban – habár műszaki szakközépiskola vagyunk – különös figyelmet fordítunk az idegen nyelvek oktatására. Jelenti ez mindenekelőtt a sikeres érettségi vizsgára való felkészítést, ami elsősorban az órarendbe iktatott foglalkozásokon történik. Van azonban az intézménynek egy országosan is egyedülálló „találmánya”: a Vásárhelyi Pál Nyelvi Program.

 

A Program a 14. - technikusi - évfolyam tanulóira összpontosít. Ők már rendelkeznek érettségi vizsgával, és többségük számára teljesen reális cél a középfokú (B2) nyelvvizsga megszerzése. Ha maradnak a technikusi évfolyamra, nemcsak a technikusi képesítést kaphatják meg, hanem – ismétlő és szintemelő érettségi vizsgák, illetve nyelvvizsgák letétele útján – többletpontokat is szerezhetnek az egyetemi/főiskolai felvételhez. A Program keretében, a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Alapítvány jóvoltából teljesen ingyenesen vehetnek részt heti több órás, speciálisan nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokon, angol és német nyelvből. Ezek a tanfolyamok már szeptemberben megkezdődtek.

Az alsóbb évesek közül idén a 10. évfolyamosok számára hirdettünk nyelvvizsga-előkészítőt. Az igények felmérése után az derült ki, hogy egy angol nyelvi csoport indítása már ezen az évfolyamon is indokolt. Nem fogadtuk el azonban automatikusan mindenki jelentkezését: a jelölteknek a múlt héten egy szintfelmérő tesztet kellett megírniuk (a fotók ott készültek), és csak a jól teljesítők kerülhetnek be a Programba.

A Program célja elsődlegesen a tanulók megbízható nyelvtudáshoz segítése. Nem árt azonban tudni, hogy az Alapítvány anyagilag is ösztönöz a nyelvtanulásra. Bármilyen államilag elismert középfokú nyelvvizsga írásbeli vagy szóbeli részének megszerzése után 10.000, ha mind a két rész sikeres, 40.000 (!) forint jár az iskolánkkal már/még tanulói jogviszonyban álló diáknak. (Alapfok esetén ezen összegek fele, felsőfok esetén kétszerese.)

Sok sikert kívánunk tehát a nyelvtanulásban a 10. – és természetesen az összes többi – évfolyamnak!

 

 23456

Copyright © 2013. All Rights Reserved.