BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Karácsony Ukrajnában

01Ukrajnában a karácsonyt január 7–8-án ünneplik. Azért ez az időbeli csúszás a mi karácsonyunkhoz képest, mert az ortodox egyház még mindig a Julianus-naptár szerint követi az időt.

Én nagyon szeretem ezt az ünnepet, szeretem a hangulatát, a nyugalmát, az illatát. Volt szerencsém az utóbbi két évben Ukrajnában tölteni a karácsonyt a saját és férjem nagy családja körében. Erről szeretnék most mesélni nektek, megpróbálom átadni a hangulatát.

Azt tudnotok kell, hogy szentestén nincs ajándékozás, én is hiába vártam. Szilveszterkor lepik meg egymást az emberek. A fenyőfát december 19-én Csodatevő Szent Mihály napján díszítik a városok főterén és az otthonokban.

A pravoszláv szentestéhez számos hagyomány, hiedelem fűződik, amit manapság már csak falun tartanak be. Én is találkoztam egy-két szokással, amit a család még a mai napig is követ. A szentestén elköltendő vacsora legfőbb fogása az ukrán családok döntő többségénél a „kutya” (így ejtik), ami növényi alapanyagok összekeverésével készül, és semmi köze a mi házőrző ebünkhöz. Nagyon finom, én imádom és már készítettem is ilyet. Búza, méz, dió vagy mák illetve mazsola keveréke. Ezeknek a hozzávalóknak szimbolikus jelentése van, például a méz a szeretetet, összetartozást jelképezi. Ezen kívül még 11 féle böjti ételnek kell lennie az asztalon. Ilyen például a káposztával, gombával, krumplival, meggyel töltött tészta (varenyiki), ami hasonlít a mi derelyénkhez, vagy éppen az én kedvencem, a halkocsonya pontyból. A férjem anyukája profi módon készíti, ez mindig az ő feladata, nem is enged senkinek beleszólást. Amúgy nagyon pepecs munka. Továbbá venigret-saláta (céklasaláta), olajos káposzta, különböző szendvicskék, falatkák (zakuszka), sült hal… Utána már lehet húst is enni, amit már az ünnepek előtt előkészítenek az otthonokban saját kézzel: kolbászt töltenek, húst pácolnak…

Mindkét alkalommal nagyon kellemesen telt a karácsony kint. Körbeültük a nagy, agyonpakolt asztalt és jókat ettünk-ittunk.

Van náluk egy, a miénkhez hasonló szokás, ez nem más, mint a betlehemezés. Az ukrán betlehemesek beöltözve járják az utcákat, házakat és közben hangosan énekelnek. Bemennek az otthonokba, már akiket beengednek, és rázendítenek. Utána teleszórják búzával az előteret. Némi pénzt várnak cserébe. Ebben is volt részem, hihetetlen milyen klassz jelmezekbe bújnak. Mindig kell lenni köztük egy kecskének, egy pásztornak, egy cigánynak, egy zsidónak, egy orvosnak és egy halálnak beöltözött emberkének. A karácsony másik két napján érkeznek a rokonok, barátok, folyik tovább a nagy kajálás, mivel vége a böjtnek.

Az ünnepi hangulatot fokozta a nagy hóesés ott a városban éppen, úgyhogy teljes volt a karácsonyi érzés. Persze reggelente mehettünk havat lapátolni.

Megemlítenék még egy-két eseményt, ami megelőzi, ill. követi a karácsonyi történéseket, hogy teljes legyen a kép:
December 19-én érkezik a Mikulás Hópelyhecskével,
Január 14-én van újév a régi naptár szerint,
Január 19-én Jézus megkeresztelése. Vízkereszt.
Ezennel véget is érnek a téli ünnepek, a karácsonyfákat is lebontják.
Boldog, békés karácsonyt kívánok!

 

020304

050607

08

Copyright © 2013. All Rights Reserved.