BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Teniszt, focit, íjászatot oktattam Amerikában

1Az elmúlt tanév szeptemberében kaptam egy e-mailt: „Látogass el az Egyesült Államokba, dolgozz és utazz!” Először nem szenteltem neki nagyobb figyelmet, mivel sok ilyen spam-et kapunk manapság. Aztán mégiscsak olyan érzés fogott el, jobb, ha végigolvasom.

 

Tetszetős ajánlat volt, nyári munkáról, sportok oktatásának lehetőségéről szólt - amit egyébként is szeretek. Ezért úgy döntöttem, hogy veszem a fáradságot és kitöltök minden szükséges adatlapot. Ez összességében legalább 3 órás feladat volt. Eltelt pár hét és újabb e-mailt kaptam: ha komolyan szeretnék részt venni a programban, decemberben jelenjek meg egy interjún Szegeden. A meghallgatás sikerült, a következő lépés 2014. január 26-án a Camp Fair volt. Szerencsére engem felvettek abba a táborba, ahová szerettem volna kerülni, így már tudtam, hogy a nyáron Amerikába utazom.

2014. június 12-én repülőre ültem és elindultam az Újvilágba. Nem tudtam, hogy fogok eltalálni A-ból B-be, de az ilyenen sosem szoktam aggódni, a „majd csak lesz valahogy” elvén nekivágtam. Amikor megérkeztem New Yorkba, telefonos segítséggel - ha nem is egyszerűen -, de odataláltam kedves szállásadómhoz, a békéscsabai modellhez, Mihalik Enikőhöz. Nagyon kedves volt, segített mindenben. Másnap indult az út a Grand Central Stationről vonattal New Heavenbe, majd onnan átszállással Old Saybrookba.

A táborban nagyon kedves volt mindenki. Két hétig csak elméletet tanultunk: a szexuális zaklatás vádjától az újraélesztésen át a vízimentésig minden olyan dologról szó esett, ami előfordulhat egy ilyen táborban.

Kéthetes turnusokban érkeztek a gyerekek, én teniszt, focit és íjászatot oktattam nekik. Nagyon sokat tanultam - főként a türelemről. Sokszor elcseréltem volna az amerikai gyerekeket a vízműsökre, vannak tudniillik neveltetésbéli különbségek.

A munkaidőn kívül sokat kirándultunk és pihentünk, mert egy 13 órás munkanapot azért nem ártott kipihenni.

Ha el szeretném mesélni minden élményem, írhatnék róla egy kisregényt, ezért inkább megpróbálok olyan képeket választani, amelyek önmagukért beszélnek.

234567

Copyright © 2013. All Rights Reserved.