BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Vásárhelyi Pál Nyelvi Program - a zsengébbeknek is

01Iskolánkban az ősz folyamán meghirdettük a Vásárhelyi Pál Nyelvi Programot a 10. évfolyamosok számára is. Ez a program évek óta sikeresen működik a 14. évfolyamon, melynek keretében a nyelvet tanulni vágyó diákok segítséget kapnak a nyelvvizsga-felkészüléshez. A 14. évfolyamos idegen nyelvi érettségivel rendelkező diákok számára így lehetőség nyílik, hogy a szakmai órákból álló órarendjük után ne magántanároknál vagy nyelviskolákban, hanem helyben, az iskola épületében, ismerős környezetben tanuljanak nyelvet, és készüljenek fel a továbbtanulásnál jelentős többletpontokat érő középfokú nyelvvizsgára. A program legnagyobb érdeme, hogy mindezt ingyen, a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Alapítvány támogatásával tudják megtenni. Gondolom, ennek fontosságát nem kell hangsúlyoznunk.

A korábbi évekhez hasonlón az idén is megnyitottuk ezt a lehetőséget a 10. évfolyamos diákok számára. Így ösztönözzük őket, hogy az órarendjükben szereplő heti 3 órán felül is tanuljanak nyelvet, és megmutassuk számukra, mennyi többlettanulás szükséges egy sikeres nyelvvizsga teljesítéséhez, s hogy milyen út vezet a nyelvvizsga-bizonyítványhoz.

Az idei tanfolyam bevezetéseként november végén szintfelmérő tesztet írattunk angol nyelvből a programra jelentkezőkkel. A legalább ötven százalékot elért 13 tanuló nyert felvételt, velük indult a kurzus. Első körben otthon egy alapfokú City & Guilds típusú komplett írásbeli feladatsort kellett megírniuk.

Nem tudtam, mire képesek ezek a gyerekek, így első alkalommal várakozásokkal telve mentem hozzájuk órát tartani. Egy alapfokú nyelvvizsga hallás utáni szövegértését dolgoztuk fel, majd ellenőriztük a korábban kiosztott feladatsort. Nagyon pozitív élményekkel fejeztem be a délutáni órát; a 2x45 perc pillanatok alatt elrepült.

Heti rendszerességgel tartjuk a nyelvi program foglalkozásait, minden héten másik angoltanár közreműködésével. Nyelvvizsga-feladatsorokat oldunk meg: hallás és olvasás utáni szövegértést, nyelvtani teszteket, levél-, illetve fogalmazásírást. Természetesen szóbeli nyelvvizsga-feladatsorokat is átnézünk majd. Az elsődleges cél, hogy a legjobbak még az érettségi előtt nyelvvizsgát tegyenek, és ehhez igyekszünk a lehető legtöbb segítséget nyújtani. Ám erre, az órarendi és a nyelvi program óráin felül, a résztvevő diákoknak rengeteg időt és energiát kell fordítaniuk. De a fáradságos és kitartó munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét, jelen esetben akár egy nyelvvizsga-bizonyítványt!

Sikeres és jó munkát kívánunk mindenkinek!

 

020304

0506

Copyright © 2013. All Rights Reserved.