BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Földmérők a technikusi után (I. rész)

00Mindig örömteli pillanat találkozni a már végzett diákjaimmal és látni, hogy jól boldogulnak az életben a megszerzett szakmai tudásukkal vagy boldogan fejlesztik azt tovább az egyetemeken. Nincs is annál hízelgőbb egy szakmai tanár számára, mint amikor az egykori diákok széles mosollyal és csillogó szemekkel mesélnek a szakma szeretetéről. Különösen megdobbant a szívem, amikor a békéscsabai vasútállomásra érkező vonat ablakából kinézve két volt diákomat pillantottam meg, ahogy GPS–szel tűzték ki a megújuló vasútvonal részletpontjait.

Akkor döntöttem el, hogy felkeresem az elmúlt 8 évben végzett földmérő technikusaimat, hogy mivel foglalkoznak jelenleg. A kíváncsiság is vezérelt és egyfajta útmutatásnak is szántam a következő földmérő generációnak. Be kell vallanom, hogy nem számítottam ekkora lelkesedésre, nagyon sokan válaszoltak a kérdéseimre és mindenki örömmel és szeretettel írt a munkájáról, tanulmányairól. Csak néhányukat emelném ki:

 

 

Vég István
Vég István2013-ban megszereztem a földmérő és térinformatikai technikus képesítést, majd Barcs mellé kerültem, a horvát határ mellé, és belekóstoltam a geofizikába. Ez a terület nagyrészt a kőolaj és a földgáz felkutatásával foglalkozik. Nekünk kellet kitűznünk Leica mérőállomással a geofonok helyét, melyek képesek érzékelni a föld alól visszaverődött hullámokat, és így megállapítható, hogy találhatók-e ásványkincsek a föld alatt.
2014 februárja óta a kecskeméti Hírös Geo Kft.-nél dolgozom, mint állandó műszeres. A most épülő elkerülő útnál tevékenykedem, de részt veszek szennyvízcsatorna hálózat bemérésénél is.
A cég főnöke is a Vízműben végzett. Nagyszerű a légkör, szeretem azt, hogy nem egy irodában kell lennem, hanem mindenfelé járunk Kecskeméttől egészen Sarkadig. Csak a felelősséggel kell megbirkózni, mert például egy útépítésen nem hibázhat a földmérő.
A jövőben szeretnék minél több tapasztalatot szerezni, hogy komolyabb helyeken, vagy akár külföldön is megálljam a helyem. Szeretném a későbbiekben letenni az ingatlanrendezői vizsgát is, mellyel több kapu nyílhat ki előttem.

 

Zsótér Róbert
022008 májusában végeztem a Vízműben mint földmérő és térinformatikai technikus. 2008. július 15-én kezdtem el dolgozni egy budapesti központú geofizikai cégnél mint terepi geodéta. Jártam az országot, majd a szomszédos országokat, végül már a szomszédos kontinensen kötöttem ki. Terepi geodétaként pontokat tűztem ki mérőállomás és GPS segítségével. Magyarországon megismertem a hegyvidékek eldugott zugait, Romániában a szegénységet, Szlovákiában a táj szépségét (Közép-Európa egyik legszebb őserdejének nyilvánított mocsaras területét, ahol méhész sapkában kellett műszerezni a sok szúnyog miatt), Szlovéniában a finom borokat, Törökországban az emberek kedvességét (a törökök úgy tartják, hogy mi magyarok valójában európai török nép vagyunk), Szíriában a félelmet, Irakban pedig a vallást és a meleg éghajlatot.
2013-ban a geofizikai cég megszűnt, és elszegődtem egy veszprémi földmérő céghez, amely Magyarországon végzett különböző terepi geodéziai felméréseket. Budapest belvárosában mértem a Google Maps-nek illesztőpontokat, a Dráva folyón szelvényeztem. 6 és fél év után irodába ültem és az Alföldvíznél dolgozom mint felmérő. Kevesebb terepi munka, több irodai, egy kis AutoCad és ITR -csak, hogy ne feledjem az iskolában tanultakat. Ezen a munkahelyemen is jól érzem magam, bár hiányzik a vándorlás.

0304050607

 

Báróczi Pál

082008-ban technikusiztam és júliustól már a Ges Kft.-nél dolgoztam terepi geodétaként, 2013 óta a Lovas SP Kft.-nél tevékenykedem. Főleg terepi méréseket végzek geofizikával kapcsolatban, feladataim közé tartozik még a patakmérés, árokmérés, főbb közlekedési csomópontok bemérése; néha irodai adatfeldolgozással is foglalkozom. Közép-Kelet-Európát körbe utazva elmondhatom, hogy élvezem azt, amit csinálok. A jövőben is szeretnék a szakmában maradni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Sándor
092008. május 29-én végeztem a Vízműben és szerencsémre már júliusban sikerült munkát találnom a Ges-nél ( Geofizikai Szolgáltató Kft.). A cégtől 2013 februárjában jöttem el sok kollégámmal együtt, mivel csődbe ment. Az ott töltött közel 5 év nagyon élvezetes volt számomra, sok új dolgot tapasztaltam meg és sok olyan helyen jártam, ahová önerőből nem jutottam volna el (Törökország, Irak). Szakmailag is sok tapasztalatot szereztem. Ezután külföldön is szerencsét próbáltam, de nagyon örülök annak, hogy 2014 augusztusában Békéscsabán találtam munkát a Matuz Mérnök Kft.-nél. Főként a 47-es számú főút szélesítésének geodéziai munkáit végezzük, de más területen is tevékenykedem, például a Vasútállomás aluljáróját is mi tűztük ki. Röviden ez történt velem az elmúlt hét évben, és remélem, hogy még sokáig tudom szolgálni a földmérő szakmát. :)

 

 1011121314

 

Szabó Tímea 
152009-ben technikusiztam és egy kisebb kitérő után 2011-ben jelentkeztem a GEO-ra és felvettek. Februártól dolgozni fogok- iskola mellett - egy mérnökgeodéziai cégnél, ahol építőipari földmérői tevékenységekkel, mozgásvizsgálatokkal, kitűzésekkel fogok foglalkozni. Valószínűleg a szakdolgozatomat is ilyen témában fogom megírni.
A jövőben mindenféleképpen a szakmában szeretnék dolgozni, mert szeretem és érdekel is.
Ha lesz lehetőségem, akkor szeretném majd magam tovább képezni egy mesterképzés, vagy valamilyen szakmérnöki képzés formájában.
Egy kis reklám : minden földmérőtanoncnak ajánlom a Geo-t, akit tényleg érdekel a szakma és aki érez magában elég affinitást! :)

 

 1617

Copyright © 2013. All Rights Reserved.