BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Készülnek a földmérő szakdolgozatok

01A technikus évfolyam földmérő diákjai a szakdolgozataik elkészítésével töltik a szabadidejük egy részét. Idén is sok érdekes feladat közül választottak. Néhány esetben a felméréshez szükséges több idő, viszont vannak olyan esetek is, amelyeknél az adatok feldolgozása lényegesen több időt vesz igénybe, mint maga a mérés. Többen választottak olyan feladatot, amelyet a lakóhelyükhöz közel tudnak elvégezni. A feladatok közül néhány példa:

 

- gyárkémény függőlegességének vizsgálata:

Egy magasépítmény kiválasztott magasságú, vízszintes metszetekben elhelyezkedő palástpontjainak térbeli meghatározása, valamint a palástpontok alapján az egyes metszetekben a középpont síkrajzi helyzetének meghatározása, és a metszet-középpontok alkotta építménytengely dőlésének kimutatása, elemzése.

 

- épület felmérése 3 dimenzióban:

Viszonylag rövid mérési idő alatt bonyolultabb szerkezeti elemeket is nagy pontossággal fel lehet térképezni, így hatékonyan készíthető el a már megépített épületek megvalósult állapotát tartalmazó megvalósulási terv, vagy az állapot felmérés. A felmérés lehetővé teszi az épületek külső és belső modelljének létrehozását egyetlen közös, térben körüljárható modellbe.

 

- megvalósulási terv készítése

Az engedélyezési és kiviteli tervek alapján kivitelezett épületek szinte kivétel nélkül mindig mutatnak eltéréseket az eredeti építész és szakági tervektől. Ezeknek a módosításoknak a szerepeltetésére készül a megvalósulási terv, ami a használatbavételi engedélykérelemhez kötelezően benyújtandó munkarész. Bármilyen kivitelezés közbeni eltérés esetén a megvalósulási terv megléte az energetikai tanúsítvány elkészítésében kulcsszerepet játszik. A megvalósulási terv a későbbi átalakítások és felújítások során is fontos szerepet játszik.

 

-  állapottérkép készítése:

Az állapottérkép a nagyobb beruházások bizonyos szakaszainak lezárása után, a következő létesítmény pontos elhelyezésének céljából, a mindenkori állapotot tükröző felmérések eredménye. Segítségével a kivitelezés során pontos képet kaphatunk a beruházás pillanatnyi helyzetéről, így adott esetben az eredeti tervek szükség szerint módosíthatóak.

 

 

020304

050607

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.