BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Csaba látképe a pilonról

1Osztálytársammal, Veszelka Dániellel az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Közlekedéstudományi Egyesület szervezésében részt vehettünk a Jaminát és Békéscsabát összekötő közúti felüljáró építéséhez szervezett szakmai szemlén. Az építkezésen nagy a munkabiztonság, ezért a területre csak megfelelő védősisakban és láthatósági mellényben lehetett belépni.

A ferdekábeles híd ortotróp acél pályalemezzel épül, 120 méter hosszú, és 15 vágányon ível át. A 4 sávos pályaszerkezet terheit két 30 méter magas pilon viseli majd. A hídon pilononként nyolc kábel fog feszülni, ezek beépítését és megfeszítését egy francia cég végzi. Mindkét oldalon lesz majd bicikli- és gyalogút is. A híd Békéscsaba felőli oldalán egy 50 köbméteres záportározó kap helyet, mely a pályáról lefolyó vizet elvezeti. Ennek a próbaüzeme éppen akkor zajlott, mikor mi megérkeztünk, szerencsére úgy tűnt, minden rendben megy.

Az építkezés nagyon érdekes volt, jó volt látni, hogy az órákon tanult dolgok nemcsak a képzelet szüleményei, hanem valóban léteznek. Közelről meg tudtuk tekinteni a felüljáró olyan elemeit, amelyek a munkálatok végeztével már nem lennének láthatóak, például a záportározót, a kábelezést és magát az acél pályalemezt.

Én megragadtam a soha még egyszer fel nem kínálkozó alkalmat, és felmásztam az egyik pilonra, ahonnan Békéscsaba fantasztikus látképe tárult elém. A pilonra ideiglenes állványzaton jutottam fel, melynek tetején hatalmas szél tombolt. Amit viszont onnan láttam, az megérte a fáradozást. Ezt a különleges perspektívát szeretném mindenkivel megosztani a képeimen keresztül.

 

23456789

Copyright © 2013. All Rights Reserved.