BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Nyár a „Hazajáró” sorozat jegyében

1A „Hazajáró” c. turisztikai magazin a Duna TV műsorán már évekkel ezelőtt elindult, hisz most megy az 5. évad. A sorozat célja, hogy megismertesse nézőit a Kárpát-medence ezerarcú tájaival, s annak még sokoldalúbb lakóival. A közel 30 perces epizódokban a két „hazajáró”, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor túrabakancsot ölt, térképet vesz a kezébe és bejárja a hatalmas Kárpát-medence kies tájait, az Őrvidéktől Moldváig, a Szepességtől a Délvidékig. A sorozat célja még az, hogy bemutassa ezeken a tájakon élő magyarság kultúráját és mindennapjait is.

Jómagam 2014-ben kerültem „élő kapcsolatba” a sorozat alkotóival, amikor is a békéscsabai székhelyű Bihari Túrák Egyesület keretein belül, Kocziha Attila elnök vezetésével részt vettem egy bihar-hegységi túrán és forgatáson. A sorozatba gyakorlatilag véletlen csöppentem bele, hisz pont „kapóra jöttem” olya módon, hogy a bihari részben épp geológiai témájú látnivalókat (pl. Aranyosfői-jégbarlang, Rozsdás-szakadék) vettek fel a film készítői. Ekkor ismerkedtem meg a fent említett „hazajárókkal”, valamint Moys Zoltán rendezővel, Schödl Dávid operatőrrel, Tóth József hangmérnökkel és Kiss Attila logisztikai szervezővel is.
Később szerencsém volt velük újra találkozni 2015 telén egy békéscsabai közönségtalálkozón, valamint az általam szervezett szegedi közönségtalálkozón is (2015 márciusa). Kenyeres Oszkár („Oszi”) már akkor felvetette, hogy nyáron lenne egy felvidéki forgatás, ahol mint szakértő közreműködhetnék. Ennek nagy örömmel eleget is tettem!
Június közepén, a tanév vége után nem sokkal indultunk el a „hazajárókkal” a Felvidékre, Szlovákia területére. Célunk egy erdővel fedett vad vulkáni felépítmény, a hazánkban kevesek által ismert Polyána hegység felkeresése és megismerése volt. A hegység egy 13-15 millió évvel ezelőtti vulkáni működés során jött létre, s gyakorlatilag a magyarországi Börzsöny „bátyjának” tekinthető. Az ősvulkán kialakulása idején kb. 4000 m magas lehetett, de az azóta eltelt erózió igencsak „megfaragta”, s ma már az 1500 m sem éri el (legmagasabb pontja az 1458 m magas Polyána).
A forgatás három napos volt. Péntek hajnalban indultunk Budapestről és délelőtt már a Zólyom melletti Végles várában jártunk, majd Gyetva főleg szlovákok lakta kis néprajzi központja következett. A kulturális látnivalók után a Polyána hegyei közé vetettük magunkat, s az egykori vulkáni működés látványos tanúit vettük sorra. Jártunk a Melich-sziklánál és a Kalamárka vad sziklavilágában is, csak hogy a legfontosabbakat említsem. A második túranapon a Bisztra-vízesés megtekintése után egy egész napos túrára indultunk a hegységben, amely célja az egykori vulkáni felépítmény peremének, az ún. kalderának a végigjárása volt. A harmadik napon a természeti látnivalók mellett már jutott hely Cserény középkori templomának és Alsómicsinye várkastélyának is. A „feladatom” a geológiai látnivalóknál a szakmai részek közérthető tolmácsolása volt. Természetesen nem élő volt az „adás”, és egy idő után az ember a kameráról és a felsőjére rakott kis mikrofonról is megfeledkezik a kiváló csapat és a szép táj hatására. A szállásaink a hegyek belsejében, az erdő mélyén megbúvó turistaházakban voltak, ahol az esték jó hangulatban teltek. A polyánai kalandok októberben lesznek láthatók a Duna Televízió műsorán!
A nyár további eseménye volt, hogy július végén a Pilisben található Csobánkán megalakult a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet. A két napos rendezvényre meghívásos alapon érkeztünk, s számos igényes program emelte az esemény színvonalát. Ilyenek voltak pl. a közös túra, közös istentisztelet, az egyesület zászlóbontása, valamit a Böjte Csaba testvér vezette szabadtéri mise is.
Rendkívüli élmény volt a Kárpát-medence szinte minden szegletéből (Felvidék, Délvidék, Erdély, Csángóföld) idesereglett magyarokkal való sok jóízű beszélgetés. Az egyesületbe bárki beléphet, aki elkötelezettnek érzi magát a témával és a kárpát-medencei túrázással kapcsolatban (web: www.hazajaroegylet.hu).
A médiából nap, mint nap szinte ömlik ki az a szenny, amely nem valós élethelyzeteket tükröz és mutat be. Ezekben olyan emberek szerepelnek, akik a pénz miatt szinte mindenre képesek, s olyan „értékeket” közvetítenek, amelyeket nem szabad engednünk, hogy a fiatalság magáévá tegyen.
Úgy gondolom, hogy a mai világban nagyon kevés az olyan televíziós műsor, amely igazi értéket közvetít. Na a „Hazajáró” pont ilyen, amit mindenki számára nyugodt szívvel javasolhatok a Duna TV műsorán, minden szombat délután. Kalandra fel!

 

Veres Zsolt geológus
2015. szeptember 21. Murony és Békéscsaba között félúton

 

2345

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.