BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Mi megépítjük, lefestjük … a határ a csillagos ég

01Így tizedikben egyre több dolog derül ki választott élethivatásunkról, jövőbéli munkánkról (a közlekedésépítésről). Azzal mindig tisztában voltunk, hogy az építők munkája nélkül nincsenek utak, hidak, alagutak, vasutak. A statika órákon történt kalandozásaink óta viszont büszkeséggel tölt el bennünket, hogy tudjuk: szakmánk legjobbjai alkották meg a világ legmagasabb épületeit, tornyait. Úgy döntöttünk, hogy részletesen is bemutatunk közülük egy „pompás darabot”, a modern kori Kanada emblematikus építményét, a CN tornyot.

 

A CN Tower - teljes nevén Canada's National Tower - 1973 és 1976 között épült a kanadai Torontóban, az Ontario-tó északi partján. Főépítészei John Andrews, Webb Zerafa és Menkes Housden voltak. Az NCK Ingeniería mérnöki iroda irányítása alatt készült. A tornyot 1537 munkás heti 5 napban, napi 24 órában építette meg, 40 hónap alatt. Ma az egyik legfontosabb turistalátványosság, de építésének kettős célja volt: az egyik az ipar erősségének demonstrálása, a másik, hogy a sík területen fekvő városban távközlési célokat is szolgáljon. Ennek érdekében 2 szinten találhatóak antennák: 338 és 553 méteren. Egészen 2007 szeptemberéig a világ legmagasabb építménye volt.

Miután az épület alapjául szolgáló alapgödör 15 méter mély, 7000 köbméter öntött beton, 46 tonna betonacél és 36 tonna acél kellett a torony megépítéséhez. A falak vastagsága 6,7 méter. A becslések szerint a CN Tower súlya 134,193 tonna, amihez még hozzá kell számítani, hogy az épület két víztartállyal is rendelkezik, melyek 56000 literesek. A bázis fő pillére egy hidraulikus betonszivattyú.

Az építkezés 1974 augusztusában kezdődött. 45 hidraulikus emelő és tizenkét hatalmas acéltartó segítségével emelték a falat a helyére. A CN Tower több szerkezeti egységből áll. A fő elem egy hatoldalú pillér, amelyben hat lift, mozgólépcsők és az áramelosztók helyezkednek el. Ennek a tetején található az antenna, ami továbbítja a jeleket a rádióknak és a televízióknak. A torony hatoldalú fő platformja három támogatólábbal kiegészülve adja a már messziről látható jellegzetes sziluettet. A látogatható szintek alatt terül el egy nagy, gyűrű alakú, fehér, tartós habbal védett szerkezet, ami a radarvevő készülékeket tartalmazza. A SkyPodot, vagyis a kilátószintet a főelem szerkezetébe építették, és acélkompressziós szalaggal erősítették meg. Az összesen 172 emeletes épületben 6 db üvegfalú gyorslift szállítja az utasokat, melyek átlagosan 22 km/h sebességgel közlekednek. A külső liftek 6 métert tesznek meg másodpercenként, de erős szélben csak 1,5 métert.

A szél akár 190 kilométer/h sebességgel ingathatja a tornyot, ami 1,07 métert leng ki az antennák magasságában. A CN Towert úgy tervezték, hogy ellenálljon a Richter-skála szerinti 8,5-ös földrengésnek is. Annak ellenére, hogy 553,3 méter, a tengelye mindössze 6 méter mélyen hatol a földbe.

Összesítve:

Összesen felhasznált beton: 40 532 köbméter

• Acél: 129 mérföld (208 km)

• Acél megerősítés: 5 080 tonna

• Szerkezeti acél: 600 tonna

A szerkezetben tűzálló anyagokat használtak fel, de természetesen tűzvédelmi szempontból is nagyon biztonságos az épület. Például a tűzoltótömlő tövében elhelyezett szerkezet egy perc alatt 2 200 liter vizet képes eljuttatni bárhová a toronyban.

A toronyban 4 kilátószint látogatható, az első 342 méteres magasságban helyezkedik el, és a Glass Floor (üvegpadló) és az Outdoor Observation Deck (külső terasz) található itt.

Az első szint érdekessége, hogy a padló edzett, réteges üveglapjain – melyek 100x130 cm-esek, és 6 cm vastagok – tesztelhetjük a bátorságunkat: sétálgathatunk, kúszhatunk több mint 300 méter magasságban a föld felett.

A második szinten az időjárással nézhetünk szembe.

346 méteren egy kávézót találunk, a Horizons Cafét, valamint az Indoor Observation Decket (belső teraszt) más néven Look Out szintet. Ide a lift 58 másodperc alatt visz fel.

351 méteren egy lenyűgöző étterem helyezkedik el. Érdekessége, hogy a padló 72 perc alatt körbefordul az itt étkező vendégekkel együtt, akik az alattuk elterülő Ontario-tó látványát élvezhetik. Ugyanezen a szinten található az Art Gallery of Ontario.

A torony fénypontja a 447 méteres magasságban lévő SkyPod, melybe külön jeggyel lehet feljutni. Tiszta időben a látótávolság akár 160 km, esetleg még a Niagara-vízesést is láthatjuk, de amit biztosan megcsodálhatunk, az a város szépsége.

Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás az Edge Walk, vagyis a „peremséta”, ami azt jelenti, hogy a turisták 356 méteren 6 fős csoportokban, egy biztonsági rendszer segítségével és egy képzett Edge Walk szakoktató közreműködésével egy külső peremen sétálhatnak, ki is dőlhetnek, illetve hajolhatnak a levegőbe, ezzel a lebegés érzését átélve. Az extrém sportok szerelmesei közül sokan még az esküvőjüket is itt tartják.

A hatalmas építményt évente 2 millió turista látogatja meg. Virtuális látogatást mi is tehetünk a toronyban, a kilátást is megcsodálhatjuk, ha ellátogatunk a honlapjukra.

 

Érdemes visszaidézni a portálunkon korábban megjelent hasonló témájú írások közül egyet: Hol nyaraltál? Egy pokoli (jó) tornyon.

 

0203040506b0708091011121314b151617

Copyright © 2013. All Rights Reserved.