BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Földmérők a technikusi után

00Egy évvel ezelőtt pontosan ezzel a címmel jelent meg egy cikkem az iskola honlapján. Akkor nagyon nagy lelkesedéssel és szeretettel írtak a már végzett diákjaim arról, hogy milyen úton haladt tovább az életük, miután sikeres technikusi vizsgát tettek. Akkor elhatároztam, hogy minden évben felkeresem a frissen végzett földmérőket, és „tudósítok” róluk, hogyan boldogulnak a világban.

Most is nagyon kedves leveleket kaptam a 2015-ös évfolyamtól: 14 fő végzett, öten a szakmában helyezkedtek el, négyen Székesfehérváron folytatják tovább tanulmányaikat szakirányban, a többiek más területen tanulnak tovább.

 

 

 

Szűcs Ádám

Technikusi után 2 héttel elkezdtem Matúz István vállalkozónál dolgozni mint földmérő, és részt vettem a békéscsabai vasútállomás környékén épülő parkolók kijelölésében. Jelenleg, pár hónapja, a kitűzést végző geodétákkal dolgozom a Swietelsky Vasúttechnika Kft-nél, mégpedig a Mezőkeresztes - Nagyút 5 állomást magába foglaló vonatszakasz építésén. A munkát mint földmérők a kitűzést végző geodétákkal hatan együtt végezzük. Nagyon jól érzem magam.

Terveim szerint a cégnél maradok a közeljövőben. Nagyon szeretem a jelenlegi munkám és a feladatkörömet. Ha pedig a későbbiekben alkalom adódik rá, szeretnék művezető lenni.

01020304050607

 

Petrás István

Először nyáron kaptam lehetőséget, hogy mint földmérő hasznosítsam az iskolában tanultakat. Ekkor még csak alkalmi munkának tűnt a 471-es út felmérése Debrecentől Mátészalkáig. A projekt után viszont el tudtam helyezkedni egy mezőberényi kft-nél. Azóta Dombóváron, Nagykátán, Farmoson és a megye több településén is megfordultam. Munkáim nagy része osztatlan közös tulajdon megszüntetésével, épületfeltüntetéssel, föld alatti kábel kitűzésével kapcsolatos. A leglátványosabb tevékenységem egy Nagy-Magyarország alakú tó kitűzése Szeghalom területén. Nagyon örülök annak, hogy pályakezdőként ilyen hamar sikerült elhelyezkednem mint földmérő technikus, és remélem, sokáig is fog tartani ez az időszak.

08091011

 

Virók András (geológus)

Földmérőként dolgozom szeptember közepe óta. Petrás Pisti jóvoltából kerültem erre a munkahelyre. Rengeteget tanultam idáig, mondhatnám teljesen új szakmát szereztem, de nagyon jól érzem benne magam, kifejezetten otthonos számomra. Édesapám építésvezető, művezető és már kicsi korom óta hordott magával az építkezésekre, ezért találtam fel magam olyan hamar. A cég Mezőberényben van, Polarnet kft. Puskával (Petrás István) mi vagyunk a cég földmérői. Osztatlan közös tulajdon megszüntetéshez keretméréseket, terület kitűzéseket, telekmegosztásokat, épületfeltüntetéseket, AKG felméréseket, közműhálózatok feltérképezését végezzük.

12131415

 

Czeglédi Attila

Technikusi vizsga után elkezdtem dolgozni a lakóhelyemen, Komádiban, a városi önkormányzatnál mint földmérő. Főként a meglévő árkok karbantartásánál és felújításánál segédkezem, de minden más földmérési munkát is én végzek, ami itt előfordul.

Halasi Róbert

Szeptember óta Békéscsabán a Swietelsky Magyarország Kft-nél dolgozom útépítőként. Nagyon jól érzem magam, mindenki nagyon segítőkész. A célom, hogy minél hamarabb megtanuljam az útépítés minden mozzanatát.

Leel-Őssy Dániel, Epresi Konrád, Kiss Dániel, Ugray József

Két évvel az érettségi, és eggyel a technikusi vizsgák után itt vagyunk a székesfehérvári egyetemen, a GEO-n. Négyen jöttünk el a Vízműből ide, az ismeretlenbe, az ország másik végébe szerencsét próbálni. Eddig kisebb-nagyobb túlzással mondhatom, hogy sikeresen vettük az akadályokat, és boldogulunk az új környezetben.

Az itteni légkör nagyon kellemes. Az első perctől kezdve befogadtak minket a felsőbb évesek. A selmeczi hagyományőrzés olyan különleges közeget teremt számunkra, amit csak nagyon kevés iskola tudhat magáénak. Elmagyarázni elég nehéz lenne, és időben is igen hosszú, így elöljáróban csak annyit mondanék, hogy az, aki ennek részese, annak olyan ajtók nyílnak meg, amilyeneket előtte el sem tudott képzelni.

Természetesen a buliról is, de nem csak arról szól az egyetem! Tanulmányok tekintetében sem marad el az iskola. A kis létszám miatt a tanárokkal közvetlenebb a kapcsolatunk, idővel mindenki személyesen ismer mindenkit, és ez hatalmas előny a nagyobb létszámú intézményekkel szemben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell tanulni. Sőt! A személyes ismeretségtől függetlenül kőkeményen számon kérik a tanulmányokat. Nem elég az utolsó napra hagyni a felkészülést.

Egyelőre az elhelyezkedésről csak annyit tudok mondani, hogy azok, akik elvégzik a fehérvári GEO-t, képesek munkát találni a szakmában. Ez mutatja a tanítás színvonalát és az iskola kapcsolatait is!

16171819

Copyright © 2013. All Rights Reserved.