BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Lassan itt tavasz…

00Van egy madár - több is, de ennek kifejezetten mostanában lehet hallani a hangját. A Vízmű környékén is gyakran felbukkan, sokszor nem is látjuk, csak azt vesszük észre, hogy a csatornából hullik valami.
Nos, a „tettes” nem más, mint a fekete rigó, amelyik épp táplálékot keres.
Szinte mindenütt találkozni vele: kertekben, parkokban, házak környékén. De ez nem volt mindig így. 30-40 évvel ezelőtt a madártani cikkek érdekességként írtak e madarak városi megjelenéséről, sőt megkülönböztettek erdei és városi fekete rigót. Az előbbi vad, nem várja be az embert, míg az utóbbit egészen meg lehet közelíteni, megszokta a nyüzsgést.

A hímek február végén foglalják el territóriumaikat és hallatják hangjukat, főleg nappal.
Általában kiemelkedéseken (fák csúcsa, tornyok, házak legmagasabb pontja) láthatjuk őket. Az éneklésbe igazán márciusban lendülnek bele, akkor aztán igazán! Nagyon klassz a hangjuk!
Megfigyelhető náluk az ivari dimorfizmus, magyarul az ivari kétalakúság. A kétévesnél idősebb hímek feketék, narancssárga csőrrel és szemgyűrűvel, ezzel szemben a nőstények és a fiókák sötétbarnák.
Ebben az időszakban gyakori látvány, ahogy a vetélkedő hímek pózolva közelítenek, majd vadul egymásnak esnek. Aztán egyiküknek inába száll a bátorsága, elmenekül, nyomában a győztessel. Ilyenkor a tét a terület birtoklása, hiszen az elegendő táplálékkal ellátott bevált költőhely biztosíték a fiókák sikeres felneveléséhez.
A rigó igazán elemében a földön van, gyors megiramodások után megáll és fülel, majd újrakezdi. Vajon miért?
Mert szaglásuk pocsék, viszont hallásuk kiváló! Amint megáll és meghall valami mocorgást az avarból, eltakarítja azt, hogy hozzájusson a hőn áhított lárvához, ha szükséges, a föld alól is kiássa azt.
A költési időszakuk április-július, de városban már figyeltek meg decemberben kirepült fiókát is! Ennek az lehet az oka, hogy a településeken télen is találnak elegendő táplálékot.
A fiókák már röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket, de a szüleik még hetekig etetik őket. Tehát aki ilyen bukdácsoló, aranyos apróságot talál, akit árvának vél, ne szedje fel, és ne vigye se haza, se menhelyre, sehova! Ezzel csak árt a fiókának! Bízza a szülőkre, azok tudják, mi a teendő! Érdekesség még, hogy ez a madár Svédország nemzeti madara.
Ízelítőül a rigó hangja és pár kép róluk:

 

Hang1
Hang2

0102030405060708

Források:
Frieder Sauer: Szárazföldi madarak, Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Turdus_merula_2.ogg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Turdus_merula_(06_02_16).ogg

Képek forrása:
1. https://martonattila.files.wordpress.com/2012/12/kep5.jpg
2-7. Szűcs Lajos
8. http://orionsystem.uw.hu/Allatok/RigoFioka.jpg

Copyright © 2013. All Rights Reserved.