BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Mérnökpalánták

1

Állandó körforgás. A negyedik magasépítő osztályom. Az előző csapatom még az iskolában, túl az érettségin, a technikusi vizsgára készülnek. Az újak kilencedikesek. Ismerkedem Velük. Ők is ismerkednek Velem, egymással, az új iskolával és a választott szakmával. Párhuzamvonalzót rendelünk rajzórára, kis küszködés a damillal, hogy is kell felszerelni a táblára? Aztán csak sikerül. Első próbálkozások. Kinek jobban megy, kinek nehezebben.

És máris eltelt egy év. Az előző osztályom már az egyetemről tér vissza a „régi” iskolájába mesélni az új élményeiről. A még korábbi osztályomból pedig a diplomaosztók képei tesznek büszkévé a régi tanítványaimra. Az újak tizedikesek. Már nem ők a legkisebbek. Beilleszkedtek, és lassan belejönnek a rajzolásba. Sőt, talán nem is ez a megfelelő kifejezés arra, ami történik. Számomra bámulatos, hogy mire képesek. A legügyesebbek olyan minőségű munkát adnak ki a kezükből, hogy csak bámulok. A szülők is. Mikor a legszebb terveket mutatom, az egyik apuka azt kétkedve nézi, hogy nem nyomtatva van-e.

Lássuk, hová jutottak el! Baumanné Bodor Márta tanárnő segít, hogy laikusként elmondhassam, mi is történik a műszaki ábrázolás alapjai tantárgy gyakorlati óráin.

A tanéven átívelő feladat egy kiviteli tervdokumentáció rajzi részének elkészítése. Ennek lépései:

- helyszínrajz

- alaprajz

- alapozási terv

- alapozási részletrajz

- metszeti rajz

- homlokzati rajz

- részletrajzok

A jövő építészei végigkövetik, hogy, hogyan épül fel egy épület. A tavalyi rajzi alapismeretek órákon szerzett tudásukra támaszkodnak. Ez a munka nehezen indult, meg kellett tanulniuk szerkezetben gondolkodni. Ez nem könnyű. El kellett sajátítaniuk a sík és térbeli szerkezet kapcsolatát. Minden rajzot először ceruzával készítenek el, majd miután a tanárnő jóváhagyta, (vagy visszaadta javításra) kihúzzák. A profibbak csőtollat használnak, azzal jobb, minőségi munka készíthető.

Tudom, hogy ez a tudás nagy előnyt fog jelenteni az egyetemen a gimnazistákkal szemben. Még, ha néha meg is szenvednek a rajzokkal (mert legyünk őszinték nem megy mindig, mindenkinek zökkenőmentesen a rajzbeadás). Úgy gondolom, hogy ezek a gyerekek sokat fognak még profitálni a megszerzett tudásukból.

És mikor majd Ők is visszatérnek beszámolni, remélem dicsekedni aktuális életükről; akkor már egy új csapat fogja a Vízműben a padokat koptatni, én pedig majd a legifjabb mérnökpalántákról fogok beszámolni.

 

23456789101112131415161718192021

Copyright © 2013. All Rights Reserved.