BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Egy poliglott a Vízműben

 02- Jó napot kívánok! Hallottam, hogy Tanár úr angolból érettségi felkészítőt tart a diákjainak. Megengedné, hogy én is járjak?
 - Természetesen. De a ti osztályotoknak nincs?
 - Nincs. Tetszik tudni, én még csak tizedikes vagyok…
   Ez a hiteles története annak, ahogy Balog István, 10. B osztályos diákunkkal megismerkedtem.
   Ezek után nem álltam meg, hogy ne tegyek fel neki néhány további kérdést.
 



- Miért van az, hogy már a 10. év végén érettségizni akarsz angolból?
 - Nagyon érdekelnek a nyelvek. A berettyóújfalui általános iskolában már 3.-tól tanulhattam angolt. és a 8. osztály befejezése után sikeres középfokú „C” vizsgát tettem…
 - Aztán jöttél a Vízműbe…
 - Igen, magasépítő szakra, hiszen azért a műszaki tudományok vonzanak leginkább. Viszont a jó nyelvtudás itt is elengedhetetlen.
 - Nagyon örülök, hogy ezt így látod. Tudod, nagyon sok régi diákom mondta már, milyen hasznos lenne most neki, ha középiskolában komolyabban vette volna a nyelvtanulást!
 - Igen, én már most tudom, hogy a négy középiskolai és az egy, szintén a Vízműben töltendő technikusi év után egyetemen építészmérnöki diplomát fogok szerezni, utána pedig külföldön dolgozni.
    De egy mérnöknek itthon is alapvető a nyelvtudás, ha meg akar felelni a mindig új kihívásoknak.
 - Nálunk németet is elkezdtél tanulni. Miért? Hogyan?
 - Angolra iratkoztam be, de néhány óra után azt kellett tapasztalnom, hogy a többiek kezdő szintje nekem nagyon alacsony. Ekkor történt, hogy Oláhné Tóth Judit tanárnő behívott egy bemutató jellegű német órájára. Az az óra igen tetszett! Rögtön kérelmeztem, hogy a 4 éves angol nyelvi követelményeket előrehozott vizsgák formájában teljesíthessem - ami már első év végére sikerült is – és elkezdhessem a németet. Azóta szorgalmasan készülök Tanárnő óráira és, bár van, aki mást mond, én azt a nyelvet is nagyon szépnek találom.
- Tehát most év végén angol, 12. végén német érettségi?
- Igen, hacsak esetleg nem próbálkozom előrehozott német érettségivel már 11. végén…
- Nem mindennapi teljesítmény lenne, különösen, hogy előtte egy szót sem tanultál németül. Még egy nyelv tanulását nem tervezed?
- De, jó lenne még legalább egy, talán különlegesebb nyelvet elsajátítani, mint például a kínai vagy japán. Az interneten már kezdtem tanulmányozni a kínai írásjeleket… Érdekes!
- Köszönöm a beszélgetést, sok sikert minden tervedhez!
- Köszönöm szépen!

01

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.