BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Kezdetben volt a kerékpár

01December 15-én, csütörtökön rendeztük iskolánkban a Szellemi Csűrcsavar nevű vetélkedő elődöntőjét és döntőjét.

Tíz éve részt veszek a játék szervezésében, gondoltam, itt az ideje egy kis visszatekintésnek.

A játék először 2000 őszén indult. Ez idő alatt a következő dolgok állandóak maradtak: a versenyt általános iskolai tanulóknak szerveztük, az első szakasz mindig levelezős fordulókkal indult, akik sok pontot gyűjtöttek, meghívást kaptak az elődöntőre, amit a legjobbaknak rendezett döntő követett. Ekkor már csak a legkiválóbb 9 -11 diák volt versenyben.

A tizenegy év alatt változás következett be a fordulók számában és a díjakban. Az első években a fődíj egy bringa volt, később áttértünk a szórakoztató elektronikai cikkekre. A győztesek fényképezőgépet, az utóbbi időben pedig MP3 vagy MP4 lejátszót vihettek haza.

A feladatok összeállításában mindig számítottam a kollégák segítségére, hiszen számos tantárgyból állítottuk össze a kérdéseket. Nekem – személy szerint - mégis a döntő a kedvencem. Itt felismerés a feladat, meghatározások alapján kell azonosítani személyeket, tárgyakat, fogalmakat, élőlényeket.

 Az idei elődöntőre 26 játékos érkezett. Közülük 10 tanuló maradhatott a döntőre. Itt már komoly koncentrációra volt szükség. Voltak óvatos, és voltak bevállalós versenyzők. Bár én javítottam ezt a fordulót, közben azért figyeltem a gyerekeket. Ha valaki nem volt biztos a válaszban egy-egy meghatározás után, gyorsan körbenézett, hogy más vajon tudja-e, szerez-e pontot.

Hogy izgalmasabb legyen a döntő, az első két helyen holtverseny volt. Szakál Zoltán és Hajdu Krisztián között dőlt el, ki lesz a verseny győztese. Ők még további kérdéseket kaptak, és egy ideig fej-fej mellett haladtak. Már azt hittem pót-pót kérdéseket is be kell vetni. Erre végül nem került sor, hiszen Szakál Zolinak lett több pontja.
A győztesek: Szakál Zoltán I. hely, Hajdu Krisztián II. hely, Sepsi Vanda III. hely. A negyedik- ötödik helyet megosztva Szilágyi Krisztina és Krucsó Tamara kapta.
Szervezőtársaim nevében gratulálok a játékosoknak, köszönöm tanáraiknak a felkészítést és mindenkinek további sikereket kívánok.

121102030405060708

0910

Copyright © 2013. All Rights Reserved.