BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Iskolám egykor és ma

Akkor ismerkedtem meg a Vízművel, amikor az 1969. évet írták, és felvételizni jöttem ide. Felvettek, vízműs diák lettem, és szorgalmasan koptattam a Deák utcai padokat. Az iskola befejezését követően hosszú ideig másfelé sodort az élet, mígnem másfél éve ismét a Vízműbe kerültem, de most már tanárként.

Sokszor felelevenedik bennem a múlt, a régi iskola, a régi iskolai szokások. Az elmúlt több mint 40 év sok változást hozott az iskola életében, ezek közül az iskolaépület funkcionális változásait szeretném bemutatni.

A mai iskola főépületének látképe az 1969. évihez képest különösebb változást nem mutat, a homlokzati kialakításokat megőrizte az idő, azonban az iskola épületébe lépve már nem találnánk a ruhatárat, helyén tanári szoba van. Nem találnám az osztálytermemet sem, hiszen itt került kialakításra a gazdasági vezetői és a gazdasági iroda.

Ha a menzára szeretnék menni, igencsak meglepődnék, mert ma ott a geotechnikai szaktanterem van, és a konyha sem konyha már, helyén a földmérők bázisa található. Az Urszinyi utcai lépcsőház ma nem a lánykollégiumba vezet, hanem további iskolai termekbe, és a díszterem sem szolgál ma tornateremként, miután az iskola közben önálló tornatermet kapott. Változás az is, hogy a pincében nincsenek vegyes tüzelésű kazánok, korszerűbb, környezetkímélőbb fűtési rendszer került kialakításra.

A jelenlegi tanműhelyek helyén 1969-ben is tanműhelyek voltak, azonban a tetőtér nem volt beépítve. Ott most korszerű számítástechnikai tantermek állnak a diákok rendelkezésére. A felvezető lépcső helyén állt egykor az igazgató úr garázsa. A nagy becsben tartott Skoda sokszor volt a fiatalok tréfálkozásainak célkeresztjében. Az udvaron keresztülhaladva igencsak meglepődnék, ha a fiúkollégiumot keresném, hiszen ez ma a lánykollégium. A fiúk otthona ma a Gyulai úton van. Itt épült meg a fiúkollégium, a konyha és étterem is.

Az emlékezet hajlamos a felejtésre. Egy-egy mai „vízműs részlet” láttán gyakran fogalmazódik meg az a visszatérő a kérdés: hogy is volt ez akkor?

 

Az összehasonlítást végezte: Kesjár Mátyás

 Az iskola homlokzata napjainkban

 

     
              A szobor a 70-es évek elején
                                                  A szobor ma is vigyáz az iskolára                  


      

 

 

A lánykollégium (akkor a fiúké volt), háttérben a mai fiúkollégium



Az Urszinyi utcai bejárat, régen itt volt a lánykollégium bejárata

 

 

A tanműhely részlete ma, a tetőtér beépítés után


 

 




 


 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.