BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Egy kevés Balaton a nyár végén

01Valamikor július elején egy veszprémi barátom és kollégám kitalálta, hogy a nyár folyamán vendégül lát minket, szarvasi ismerősöket, egy Balaton körüli kiruccanásra. Nem mondhattunk nemet így augusztus első hétvégéjén elindultunk Veszprémbe. Péntek korán reggel indultunk, hogy elkerüljük a kánikulában való utazást, és keresztülvágtattunk a kicsiny országunk középső részén.

A 4 órás út után lepakoltuk a cuccunkat és kicsit magunkba szívva a régi egyetemi hangulatot megebédeltünk a híres Veszprémi Egyetem menzáján. A délután szieszta helyett felsétáltunk a Várba, megnézhettük az impozáns Völgyhidat, majd elindultunk a Balatonra.

Rövidre sikerült a fürdőzés, mert hamar elcsábított minket az Almádi Borfesztivál, így az egész estét kellemes, félédes balatoni fehérborok (és csinos borász lányok!) között töltöttük.

Másnap kissé nehéz fejjel, de annál izgatottabban indultunk el a Bakonybélben lévő Pannon Csillagdába, ami egy, a kevés magyarországi csillagvizsgálók közül. Ott egy nagyon érdekes és látványos kiállítást/programot néztünk meg melynek része volt a naptávcső használata, kisfilm a Naprendszerről IMAX 3D-ben és egy csillagászattörténeti tárlatvezetés kis űrkutatással megspékelve. Még nekünk „barbár fizikusoknak” is tudtak újat mondani! Ezek után kevés fürdőzés a tömött füredi strandon, és irány a következő izgalmas program, a Dumafüred programsorozat keretében egy esti standup-on. Fergeteges volt Litkai/K.A.P./Hadházi trió, amit csak kevéssé tudott beárnyékolni az 500 Ft!!.os zsíros kenyér.

Vasárnap reggel eldöntöttük, hogy az utolsó ott töltött napon csak napozunk és strandolunk és ezt az embert próbáló, nehéz feladatot J sikeresen végrehajtottuk. Egy veszprémi pizzázóban ért véget a kellemes hosszú hétvége, majd elköszöntünk a barátunktól és visszaengedtük a mágnesezhető folyadékok bonyolult kutatómunkájába.

Mikor éjfélre hazaértünk Szarvasra, hullafáradtan, rákvörösre égett háttal, de kellemes emlékekkel zártuk le az idei balatoni utunkat.

 JR

           

Copyright © 2013. All Rights Reserved.