BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Új szoftver - korszerű tudás


A tanárember úgy érez a nyár végén, mint más decemberben: lassan jön az új év, új tervek, új módszerek, új ötletek és talán fogadalmak is. A tanárember szeptemberben keresi az új lehetőségeket is, persze a jól berögzült és bevált szokásokon nem lehet is nem is kell változtatni.

Az új lehetőség az idei tanév kezdetén szerencsére adott az informatikai tématerületen oktatónak, hiszen az iskola szoftverparkja egy fontos új taggal, az Autodesk nevű tervezőprogrammal bővült.
Ez az új eszköz a legkorszerűbb digitális eszközét jelenti a műszaki rajzolásnak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a Vízműben korszerű ismereteket tudjunk oktatni, ami a diáknak valódi kompetenciákat és használható készségeket nyújt a szakma ezen részéhez. Szükség van tehát a rendszeres fejlesztésre és a kisebb beruházásokra is, ahhoz, hogy az oktatás színvonalát megőrizhessük.

Az új Autodesk több olyan funkcióval rendelkezik, ami megkönnyíti a tervezőmunkát, az átgondolt menürendszer pedig lehetőséget ad arra, hogy a feladatra koncentráljunk, és ne magának a programnak a használata kösse le kreatív gondolatainkat.

Az új szalagos menürendszer segítségével hatékonyabban szervezhetjük át a fájlrendszert az aktuális munkának megfelelően. Áttekinthetőbb lesz a kezelőfelület például azáltal is, hogy a gyakran használt parancsokat akár egy menübe is csoportosíthatjuk. Akinek pedig mégis a régi módszer esett jobban kézre, használhatja tovább a klasszikus beállításokat. Az új fejlesztéseknek köszönhetően sokkal gyorsabban érhető el a HATCH parancs, valamint a parancshoz tartozó főbb beállítások is, melyek kikerültek a szalagmenüre. Ennek köszönhetően közvetlen indítható a sraff átlátszóságát, színét és léptékét módosító parancs, így gyorsítva a munkát. Az új helyi fogópontok segítségével, közvetlen módosítható a sraff léptéke, elforgatása és kezdőpontja is.

Nemrégen azonban a téma iránt érdeklődők egy biztonsági fiaskóról is olvashattak az Antivírus blog egyik bejegyzésében. Az írás hírt ad róla, hogy az ESET biztonságtechnológiai cég egy feltehetőleg ipari kémkedésre szakosodott kártevőt fedezett fel, amely kifejezetten az AutoCAD-ben készült tervek ellopására szakosodott, a "beszerzett" anyagokat pedig állítólag rögtön Kínába küldi. A kártevő meglehetősen ritka, de az AutoCAD-ben dolgozóknak mindenképpen érdemes mentesíteniük magukat ettől a veszélytől a blog cikkének végén található alkalmazás futtatásával, hogy biztonságban tudhassák munkájuk anyagát. A cikk és a mentesítő alkalmazás erről a címről érhető el:

http://antivirus.blog.hu/2012/06/26/autocad_rajzokat_lopo_kartevot_lepleztek_le

Itt pedig egy rövid bemutató film található az Autodesk használatáról:

http://www.youtube.com/watch?v=wmDFePFCRvw&;feature=player_embedded#!

Lőrinczy Árpád

Copyright © 2013. All Rights Reserved.