BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Élet a vízügyi tanműhelyben

0A vízműs diákok gyakorlati képzése az iskola saját műhelyeiben folyik. Ezek egyike a Keleti kertekben épült vízügyi tanműhely, vízműs nyelven a „vizes”. Ez egy jól felszerelt és berendezett oktatási helyszín, ahol a diákok az elméleti órákon megszerzett tudást az oktatók segítségével átültetik a gyakorlatba. A tágas előadóterem kiválóan alkalmas a gyakorlati feladatok, mérések adatainak feldolgozására, a mögötte berendezett interaktív táblával felszerelt számítógépteremben pedig az adatok digitális feldolgozása is megoldott.

A vízügyi szakon tanulók a „vizes”-től néhány méterre lévő Élővíz-csatornán végeznek mederfelmérést, keresztszelvény felvételt, vízsebesség mérést. A vízkémia laborban a vízminőséggel kapcsolatos kémiai vizsgálati eljárásokat gyakorolhatják, a talajlaborban pedig különböző építőanyag és talajvizsgálatokat végeznek. Itt ismerkednek a vízellátás, csatornázás illetve műtárgyépítés feladataival, a kivitelezésben használt korszerű eszközök szakszerű, biztonságos használatával.

Magasépítőink megtanulják az épületek felmérését, gyakorolják az építés munkafolyamatait, a szakipari munkák szervezési, irányítási feladatait és egyéb műszeres vizsgálatokat, méréseket végeznek. A tanműhelyben oktatott diákoknak geodéziai gyakorlat keretében földmérési feladatokat is gyakorolniuk kell, melynek során szintezést, szögmérést, távolságmérést, kitűzési feladatokat végeznek, hagyományos és digitális műszerekkel.

A sikeres munkavégzés záloga Éva néni és Józsi bácsi, akik otthonos légkört teremtenek a munkavégzéshez, mivel ők gondoskodnak arról, hogy a tanműhely és a hozzá tartozó hatalmas gyakorlótér mindig tisztán, rendezetten várja a vízműsöket, a tanórákon használt műszerek és eszközök mindig precízen karbantartva rendelkezésre álljanak.

Bogdán Tamás műhelyfőnök                  

 

Powered by RS Web Solutions

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.