BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Virággal, koszorúval, gyertyával...

01   Az őszi szünetünk szombat délutánnal elkezdődött, és bő egy hétig tart. A legtöbben felhőtlenül élvezik a szünet minden egyes pillanatát, van aki ezt az időszakot arra használja fel, hogy hiányos ismereteit pótolja, bővítse. Szerencsére a hátralévő kerti munkák nagy részét családdal karöltve elvégeztük, így már csak az őszi évszak jelenlétét jelző lehulló falevelek eltakarítása van hátra.

Ezen időszakban van néhány jeles nap, amelynek többségéről meg szoktunk emlékezni.

   Október 31-én Mindenszentek napját megelőző éjszaka elsősorban az angolszász kultúrában terjedt el halloween a boszorkányok, a szellemek és kísértetek ünnepe. A kelta kultúrában ekkor ünnepelték az aratási időszak végét. A halloween jelképe a töklámpás más nevén Jack lámpása, a monda szerint egy részeges farmerről kapta a nevét, aki eladta a lelkét az ördögnek, azóta Jack lelke egy marharépába dugott széndarab fényénél keresi a nyughelyét. Praktikus okokból ezt tökre váltották Amerikában, jobban faragható tulajdonsága miatt. Magyarországon az utóbbi években kezd hagyománnyá válni a halloween.

   November 1. Mindenszentek napja, azokról a szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. Ezen a napon, illetve az utóbbi években már az előző hónapban megkezdődnek az előkészületek, és általános szokássá vált, hogy rendbe teszik, és virággal, koszorúval díszítik a sírokat, és gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért.

   November 2. Halottak napja a halottakról, elhunyt szeretteinkről emlékezünk meg. Egyes népi hiedelmek szerint a gyertyagyújtás célja, hogy a véletlenül kiszabadult lelkecskék újra visszataláljanak a sírjukba.

   Az alábbi kis verssel és a kertünkben nevelkedett dísztök képével szeretnénk kedveskedni, és jó pihenést kívánni az őszi szünet napjaira:

Földön nőttem kúszva, mászva,

míg megnőtt a kobakom.

Sütőtökként illatoznék

esténként az asztalon.

Csíkos lettem, zöld és sárga,

illatozni nem fogok,

faragjál ki, véssél arcot!

Töklámpásod én vagyok!

Copyright © 2013. All Rights Reserved.