BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Miért kell idegen nyelven tudnia egy műszaki szakembernek (is)?

01   Közhelynek számít – de éppen ezért nagyon igaz – hogy a mai modern, globális világban egy bármilyen területen dolgozó magyar szakemberrel szemben alapvető elvárás, hogy legalább egy, de ha lehet, több idegen nyelven is képes legyen kommunikálni.

   De egy komoly szakembernek saját magával szemben is kell támasztania olyan igényt, hogy akár az internet segítségével (ahol az információ óriási többsége angol nyelvű) akár idegen nyelven megjelent szakkönyvekből folyamatosan követni tudja a szakma legújabb eredményeit.

    A hazai vállalatok jelentős többsége tart fent napi kapcsolatot külföldi partnerekkel, és rengeteg külföldi cégnek (talán elég említeni az iskolánk profiljához közelálló területeken működő, nyugat-európai építő cégeket) van magyarországi leányvállalata, ahol álláskereséskor természetesen előnyben részesítik a nyelveket is beszélő pályázót. (És itt már fordul a kocka: földrajzi helyzetünkből, hagyományos gazdasági kapcsolatainkból következően a legtöbb ilyen cégnek német nyelvterületen, elsősorban Németországban vagy Ausztriában van a központja.)  Az pedig teljesen nyilvánvaló, hogy aki külföldön keresi a boldogulását, csupán a magyar nyelv ismeretével nem sokra viheti…

   Ezekkel a tényekkel a Vízműben is tisztában van tanár-diák egyaránt. Magas szintű, a mindennapi életre, szituációkra felkészítő, általános nyelvi képzésben részesülhet – választása szerint – angolból vagy németből minden 9-12. évfolyamos tanuló. A Vásárhelyi Pál Nyelvi Program keretében plusz órákat is kaphat, és az általános nyelvi képzés folytatódik a technikus évfolyamon is, ahol elsősorban a nyelvvizsga megszerzése a cél. Örvendetes jelenség, hogy egyre több diákunk tesz már akár első-második évfolyamon előrehozott érettségit egyik nyelvből, és utána elkezdi a másik nyelv tanulását.

   Ezen túl iskolánkban szakmai nyelv oktatása is folyik. A 2008-2009-es tanévtől kezdődően mind angolból, mind németből nyújtunk ilyen képzést, az útépítő és -fenntartó, valamint a magasépítő technikusi szakjainkon. Ez annyira új Magyarországon, hogy az „utasok” számára a tananyagot még csak az internetről lehet beszerezni (lám, ahhoz is érteni kell nyelveket, hogy a tanulnivalót megtaláljuk!), a magasépítők számára viszont már léteznek igényes, szakmai tanagyagot tartalmazó tankönyvek.

   Összegezhetünk: Az általános és szakmai idegen nyelv ismerete a technikusi vizsga letétele, vagy a diploma megszerzése után jobb elhelyezkedési lehetőséget nyújt, magasabb jövedelemre lehet általa szert tenni, és a későbbiekben is segít a szakmai előrejutásban. Sok sikert és kitartást az ezzel járó szép, de nehéz munkához!

0203

040506  

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.