BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Tanár úr a tévében

01   2012. szeptember 17-én, az m1 műsorában ismerős hangra lettem figyelmes. Iskolánk tanára, Novák Attila és bátyja, Pál szerepelt a Domovina szlovák nemzetiségi stúdió riport-dokumentum filmjében. A csabai születésű testvérpárról szóló film a televízió elé ragasztott. A filmben a két testvér beszél lovakról, életmódról, szlovákságról, magyarságról, gyökerekről és a hagyományok megőrzésének fontosságáról. A filmről kérdeztem Novák Attila tanár urat.

- Hogyan kerültél kapcsolatba film készítőivel?
- A film rendezőjével Antala Zsuzsával már régebb óta ismerjük egymást. Több olyan szlovák vonatkozású művésztelepen, művészeti eseményen voltam jelen, ahol forgatott a nemzetiségi műsor stábja. Egy ilyen egész napos közös munka után jelezte, hogy szeretne egy portréfilmet forgatni a bátyámról és rólam. A csabai szlovák múltunk-jelenünk, a családunk, a lovas világunk és az alkotói munkám lett a film célpontja. Igen érdekes és nehéz napot        töltöttem a kamera előtt.  Többek között vágtató lóról kellett célzott lövéseket leadnom íjjal közvetlenül az operatőr mellé.
- Milyen elismerésben részesült a film?
- A filmforgatás után egy évvel, idén ősszel jelent meg a film a közmédiában (m1, Duna TV) Tenyeremre tettem a lelkem címmel. Mint kiderült előtte a film egy nemzetközi kisebbségi filmfesztiválon szerepelt Ungváron, ahol harmadik díjat nyert és a legjobb operatőri díjat is megkapta. (Hála a pontos lövéseimnek!) Számomra viszont a legnagyobb és legfontosabb elismerés az a számtalan pozitív visszajelzés, amit a film kapcsán a barátaimtól és az ismerőseimtől kaptam.
- Aki eddig elmulasztotta, hol tekintheti meg a filmet?
- A filmet az interneten is meg lehet nézni az alábbi linken: http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/09/17/13/Domovina_2012_szeptember_17_.aspx
A békéscsabai szlovákok, többek közt a kisebbségi önkormányzat, a nyugdíjas klub és a Békési Úti Közösségi Házak közönségtalálkozót és díszbemutatót szervez, ahol a filmvetítés után találkozni lehet az alkotókkal és a szereplőkkel is. A bemutató a közösségi ház klubtermében (Békéscsaba, Békési út 15.) 2012. december 10-én 15 órakor lesz. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Köszönöm a beszélgetést.                                                                                                                                                                Novák Zoltán

 

 020304

050607

 

 

 

   

Copyright © 2013. All Rights Reserved.