BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Gong, avagy vége a félévnek

01„Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány - ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem. Hogy ma van a féléves bizonyítvány-nap, az nem jelent semmit. A többiek tényleg kikapták a bizonyítványt, de az enyémet föl kellett küldeni a minisztériumba, mivel tévedések derültek ki, amiket sürgősen orvosolni kell. Igen. Különben a bizonyítvány-ellenőrző és kiegészítő konferencia foglalkozni fog az esettel, tanfelügyelői középülésen. Az osztályfőnök úr, mikor ideadta nekem a bizonyítványt, beszédet tartott: kicsit zavarban volt, és tiszteltette a papát. Kérlek, kedves Bauer, mondta, légy szíves, közöld szüleiddel, miszerint sajnálatos tévedés történt bizonyítványoddal, hibás tételek csúsztak bele. A bélyeghatósági szabályrendelet szerint, sajnos, így is ki kell adni a bizonyítványt …  kedves Bauer, közöld a szülővel, miszerint ez csak olyan okirat, aminek az adatai nem jelentenek semmit. Kérd meg kedves szüleidet, ne haragudjanak ezért a tévedésért, az igazi bizonyítványt csakhamar kiállítjuk - egyelőre kéretem őket, hogy írják alá ezt, mert az összes iratokat átküldtük a rendőrségre, ahol a nyomozás miatt szükség van erre az aláírásra; de hangsúlyozd kérlek, hogy ez csak formaság. A főkapitány személyesen átírt a fiumei tengerészeti gimnáziumba, derítenék ki, hogy került bele a bizonyítványomba történelemből ez a... ez a... szám, ami ugyancsak egy közönséges szám, azt jelenti, hogy négyszer feleltem történelemből - de esetleges félreértésekre ad alkalmat. „

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

 

Van olyan köztetek, aki átérzi Bauer helyzetét? Attól tartok, igen. Hét osztályban, több mint 200 diákot tanítok. A félév végi utolsó hetekben zajló hajrában többen a jobb jegyek reményében küzdöttek kémiából is több-kevesebb sikerrel.

A kémia nem a legnépszerűbb tantárgy, de az én feladatom, hogy megszerettessem veletek, vagy ha az nem is sikerül, akkor legalább az alapokat lefektessem abból a célból, hogy a mindennapi életben előforduló számtalan példára, jelenségre, átverésre (mert sajnos ilyen is van) felhívjam a figyelmet, gondolkodásra késztessek. Közös munkánk eredményességének nem használt, amikor a kémia szépségei helyett magatartási problémákkal küzdöttünk, vagy éppen szerelő-rajzoló tehetségek munkáját kellett félbeszakítanom.

Ez is az oka annak, hogy a félévkor kapott kémia jegy nem mindenkinél alakult az elképzelések szerint. Ez azonban jól tükrözi a munkátokat, a hozzáállást a tantárgyhoz, a tanuláshoz. Legyen ez egy arra vonatkozó jelzés, hogy a második félévben megtartsuk az elért eredményt vagy éppen javítsunk rajta! Reméljük, hogy az igazi munka senkinél nem marad nyárra!

Az itt látható grafikon - minden kommentár nélkül - jól mutatja az érintett osztályok erősorrendjét kémiából.

0203

Copyright © 2013. All Rights Reserved.