BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Átalakult az üveges

1Nem az üvegház, hanem az üveges terem, a 40-es. (Rossz, aki rosszra gondol.) Az átváltozás még az első félévben történt. Néhány hét elteltével kijelenthető, hogy a tapasztalatok jók.

Az üvegesben többnyire én tartok csoportbontásban angolórákat, ezért kértem, hogy a célnak jobban megfelelve rendezzük be az apró termet. Az asztalokat U-alakzatban rendezhettük el a táblával szemben. Ez sokat segít abban, hogy az angol szóbeli feladatokat párban is gyakorolhassák, de a jobb és bal oldalon ülő diákokkal egyaránt. Ennél az módszernél a tanár központi szerepe háttérbe szorul, figyel és segítséget nyújt, ahol szükséges, miután a táblánál elmagyarázta az új tananyagot. A párban végzett közös munkának fontos szerepe van egy nyelv tanulásánál, mert így van lehetőség arra, hogy nemcsak szóban, hanem társas szituációk megírásában, eljátszásában gyakorolhassanak a tanulók.

A diákok többnyire nem ilyen módszerrel tanulnak az általános iskolában, ezért először furcsa számukra, hogy mit és hogyan kellene dolgozniuk. Néha megbeszélik az aktuális híreiket (még sajnos nem angolul). Az új helyzetben azonban ráébrednek arra, hogy a nyelvtani gyakorláson, valamint az olvasás-fordításon kívül sokkal érdekesebb, ha kommunikálni is megpróbálnak egymással.

A termet a diákok és a munkatársak segítségével rendeztem be, plakátokkal tettük otthonosabbá. A kisebb angol csoportok elférnek, de kollégáim német és matematika órákat is tartanak ebben a teremben. Dolgozatíráskor egy kicsit nehezebb üres helyeket hagyni, de különböző feladatsorok összeállításával és kiadásával minimálisra csökkenthető az ilyenkor nem díjazott párban végzett közös munka.

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.