BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Munkavédelmi kirándulás

1A munkavédelem elengedhetetlen eleme, szinte szerves alkotórésze bármilyen kétkezi munkának. A diákok számára is nélkülözhetetlen, hiszen már az iskola falain belül, gyakorlati órán is fontos a megfelelő elővigyázatosság és balesetvédelem. Kisfilmek, képek és történetek segítik megértetni velük, hogy mennyire fontos odafigyelni az előírásokra. Betekintést nyerhetnek abba is, hogy egy esetleges baleset során milyen következmények lehetnek.

A munkáltató és a munkavállaló számára egyaránt fontos, hogy a munkakörnyezet, a felszerelés, a kollégák, egyszóval a teljes munkakör baleseti lehetősége minimális legyen. Ugyanekkora figyelmet kell fordítani a lakosságra is, hiszen egy tér, utca, vagy épület felújítása során a bámészkodók, gondolataikba süllyedt, figyelmetlen járókelők is könnyen baleseti áldozatok lehetnek. Ezért döntöttem úgy, hogy a 11. E osztállyal szervezünk egy tanulmányi kirándulást a felújítás alatt álló főtérre, hogy az esetleges hiányosságokat, vagy szabálytalanságokat szemmel láthatóvá tegyem számukra.

A nagyszabású építkezésen párhuzamosan sokféle szakmunka folyt. Jó és rossz példát egyaránt láttunk. Az egyes munkafázisokat megbeszéltük, értékeltük munkavédelmi szempontból. A tanulók figyelmesek, érdeklődőek voltak, helyesen minősítették a látottakat.  

Íme, néhány a tapasztalatok közül: A csatornázási munkákat végző munkások mindegyike viselte a kötelező láthatósági mellényt és a sisakot. A munkaterület nem volt teljesen elzárva a gyalogosok elől, bárki könnyen bemehetett, átkelhetett egy építkezés kellős közepén anélkül, hogy bármiféle veszélyérzete lett volna. Egy biciklis körültekintés nélkül suhan át a homokkal borított aszfalton. Az épület falazatán dolgozók kényelmes biztonsággal végezték munkájukat, megfelelő védőfelszerelés és a kötelező ruházat mellett dolgoztak az állványok rengetegjében.

A kirándulásunk végére az osztály számára is világossá vált, mennyi veszélyforrást rejt egy építkezés, felújítás, vagy bontás. A néhány perces séta során találkoztak az emberi munkavégzés összetett körülményeivel. Diákjaink mostantól jobban érzik a munkavédelem fontosságát a szabályok betartásának jelentőségét.

Powered by RS Web Solutions

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.