BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Látogatás a Földhivatalban

1A Békéscsabai Megyei Földhivatalban jártak a 12. évfolyamos földmérők. Ez a látogatással egybekötött tanóra az idei kötelező nyári gyakorlat helyével, helyszínével való ismerkedésnek is felfogható. A földmérési osztály vezetője, Hajtman Zoltán tartott előadást a vízműsöknek az ott folyó munkákról és feladatokról, a nemrégiben bevezetett járási rendszerről. A fényképekkel, térképekkel illusztrált diavetítés témáiból álljon itt néhány érdekes példa:

A vízszintes és magassági alappontok jelölése, karbantartása, védelme kapcsán megtudhattuk, hogy 4 vasbeton mérőtorony is található megyénkben, amelyek azonban le vannak zárva a nagyközönség, a turisták elől, mert balesetveszélyesek lehetnek, megrongálódott állapotuk miatt. Azt is megtudtuk, hogy az alappontjelölésre használt, fémből készült tripódok sajnos nagyszámban „tűnnek el” helyükről. Nagyon sokféle képet láthattunk az alappontpusztulásokról, amit - mint megtudtuk - a földterület tulajdonosának kötelessége lenne jelenteni. Illusztrálták, hogy a hivatal munkatársai napjainkban már GPS-ek segítségével keresik fel a helyszínelések során az alappontokat, ami természetesen nagyban megkönnyíti munkájukat.

A légi fotogrammetria alkalmazását is megismerhettük, ami például az illegális építkezések és földhasználat, vagy akár a parlagfű elterjedésének feltérképezésében nyújt hasznos segítséget a földhivatal munkatársainak. Az erről a munkáról készült tematikus térkép alapján azonban elmondható - jó hír az allergiásoknak - hogy megyénk a legkevésbé fertőzöttek közé sorolható.

A tulajdoni lapok bemutatásakor a már tanult részek, tartalmak mellett a különböző hamisítást kizáró „védjegyekre” is felhívták a figyelmünket.

Az előadás végén a vázrajzok fajtái következtek, és az elkészítésükre vonatkozó szabályok. Ezen munkák, munkarészek ismertetése azért is voltak számunkra hasznosak, mivel földmérő technikusi végzettséggel is elkészíthetőek.

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.