BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hétköznapi csoda

1Egy forró augusztusi délután Hercegszántó felé autóztunk. Az utunk végeláthatatlan kukoricatábla mellett vezetett, ám egyszer valami óriási, ragyogó „oszlop” tűnt fel a távolban. Ahogy közeledtünk, a szikrázó napsütésben egy szobor körvonala kezdett kirajzolódni.

Éreztük, hogy ezt nem lehet kihagyni…

Befordultunk egy poros földútra, ott már rengeteg autó, bicikli mutatta, hogy jó helyen járunk. A kukoricatábla kellős közepén, egy virágokkal, fenyőkkel övezett kis tisztásra jutottunk és ott volt maga a csoda: egy kb. 10 méter magas, acélból készült Szűz Mária-szobor.

Kiderült, hogy a hercegszántói Máriakerti kegyhelyet „fedeztük fel”, melynek kápolnájához (1877) a magyarok mellett főleg a környékbeli sokác (horvát) katolikusok járnak évtizedek óta imádkozni.

A kegyhelyen 2008. szeptember 19-én állították fel a világ legnagyobb acélból készült Szűz Mária-szobrát. A 2 tonnás, 10 méter 53 cm magas alkotás Vöő Sándor adománya, aki 1932-ben Hercegszántón született és 1956-ban az Amerikai Egyesült Államokban, Indiana államban telepedett le. Szülőhelye iránti szeretetből állíttatta a szobrot, ihletője a 9 méteres chicagói alkotás volt.

Rigó István pécsi szobrászművész 2 évig dolgozott a műalkotáson, mely különleges technikával készült. Egy 2,5 méter magas gipszmodell volt az alap, mely köré felépített egy vas vázú kockát és szeletenként nagyította fel. A rozsdamentes acélból készült szobor belseje egy csőtoronyra erősített váz, amelyet 3 mm vastagságú acéllapok burkolnak. Az alak feje, keze és lábfeje öntött acél.

Minden hónapban 13-án szentmisét tartanak a kegyhelyen. Mi véletlenül éppen augusztus 13-án autóztunk Hercegszántó felé…

Powered by RS Web Solutions

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.