BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Mi értelme a Facebooknak az iskolában?

1A változást nem sokan vagyunk képesek mindig rugalmasan és kellő nyitottsággal kezelni, legyen szó az élet bármely területéről a gyártóipartól a kommunikációig. Elég csak idéznünk az elhíresült történeteket a számítógépről, amiről nem gondolták, hogy értelme lesz egy háztartásban használni, de a televíziót is lesajnálták kezdetekben. A technológiai fejlődés pedig legtöbbször előre sem jelezhető az átlagember számára. Idézhetjük az autóipar pionírját, Henry Fordot: „Ha megkérdeztem volna az ügyfeleimet, hogy mit szeretnének, a válasz az lett volna: egy gyorsabb lovat.”

 

 

  A világ márpedig rohamosan változik, de az, hogy ez a változás fejlődést is jelentsen, nagyon résen kell lennünk. Leginkább igaz ez a leggyorsabb fejlődő webes és mobilos technológiákra, ami a mindennapi életünket is a legnagyobb mértékben képes befolyásolni. Folyton értékelnünk kell, hogy a kedvenc weboldalunk vagy alkalmazásunk által nyújtott új funkció tényleg hasznos-e számunkra, vagy felesleges, és e szerint használni vagy nem használni azt.

 

 

Érdemes értékelni például napjaink nagy slágerét, a Facebookot is. Mire való ez, és főleg mi haszna lehet egy iskolában? A Facebookra úgy érdemes tekinteni, mint egy terjedelmes, folytonos hírlapra, aminek mi vagyunk a szerkesztői. Csak az jelenik meg rajta, amit mi engedünk és ami minket érdekel. Ezért azt mondom: mutasd a Facebook hírfolyamodat, és megmondom, ki vagy.

 

Ez persze mindenkinek a magánügye, ám a közösségi oldal – jellegéből adódóan – kiváló lehetőséget nyújt az oktatásban a tanulókkal való kapcsolattartásra. Az informatikai érettségi előtt a szóbeli felkésztésre például a Facebook csoportban hívtam össze sikeresen a tanulókat. Alsóbb évesek könnyen hozzájuthatnak tankönyvekhez a végzett tanulóktól, vagy akár figyelemmel követhetjük Novák Attila tanár úr „lovas kalandjait” is.

 

Ha hatékonyak szeretnénk lenni, ott érdemes kommunikálni, ahol a tanulók ott vannak, és a Facebook kétségtelenül ez a fórum, tehát érdemes kitapasztalnunk a modern kor új faliújságját és beépíteni feladatainkba.

 

Powered by RS Web Solutions

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.