BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Kirándulás a csabai körgáton

40 évvel ezelőtt egy nyárvégi borús, hűvös napon nem tudtunk strandra menni a barátaimmal. Nyüzsgésre, mozgásra vágyó lakótelepi suhancok voltunk, és nehezen viseltük volna el, hogy egy szabadnapunkat a lakásban, a pincében vagy a lépcsőházban töltsük, így eldöntöttük, hogy teszünk egy gyalogtúrát. Itt, Békéscsabán. Előszedtük a város térképét, rábukkantunk egy sajátos útvonalra és útnak eredtünk. Végigbarangoltunk a békéscsabai körgáton, ami a Kétegyházi úttól indul és félkörívet leírva a Berényi útba torkollik bele. Gyermekkori „kalandunk” egy hosszúra nyúlt délutánt vett igénybe és olyan különleges élménynek tekintettük, amit máig nem felejtettünk el. Azóta utánajártam, miért és mikor építették a körgátat.

125 évvel ezelőtt szörnyű katasztrófa érte Békéscsabát. 1888 tavaszán a megduzzadt Kettős-Körös Doboznál átszakította a gátat és Gerla, Póstelek irányában pusztítva szétterjedt az áradat. Csaba határában másfél-két méter magasságú víztömeg hömpölygött. Csabaiak ezrei ragadtak ásót, lapátot, kapát és védőgátat építettek az Élővíz-csatornánál, valamint a Békési út és a Berényi út közötti szakaszon. Az ár három nap alatt jutott el Csabáig. A kritikus állapotot jellemzi, hogy a város legmagasabb pontját, az Evangélikus Nagytemplom hátsó küszöbének magasságát az Élővíz-csatorna 1 cm-rel haladta meg a tetőzéskor. Csak a rendkívüli erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült a várost megmenteni a pusztulástól.

Az ár levonulása után egy hónappal rendkívüli közgyűlést tartottak a csabai képviselők, és arról döntöttek, hogy árvíz ellenni véd- és körgátat építenek. A védőgát az engedélyező okirat szerint 6, 8 km hosszú, az akkori árvízszint feletti magassága 1 méter, és négy méter magas koronával kellett megépíteni. A védművet a város a maga erejéből hozta létre a következő év tavaszára. Ez a körgát abban az időben és még évtizedekig a város belterületének határát jelentette. Az eltelt 125 esztendő alatt a város bőven kiterjeszkedett a körgáton túlra. Békéscsabát pedig azóta nem fenyegette az árvíz.

 

Idén ismét eszembe jutott a régi körgát-túra és rászántam magam az ismétlésre. 40 év után újból végigbóklásztam az útvonalat, ám ezúttal kerékpárral és fényképeket is készítettem a látottakról.


 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.