BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Újkígyóson is vizesek

1Az elmúlt pénteken tanulmányi kiránduláson voltak a 2/14. E osztály környezetvédelem és vízügy szakos tanulói. A túrát Hankó András tanár úr szervezte az Alföldvíz Zrt. újkígyósi víztermelő telepére. Reggel nyolckor az iskola előtt gyülekeztünk az útra, ahová velünk tartott Szépné Fejér Dina tanárnő és Gugyela Norbert tanár úr is.

 

Megérkezéskor Kiss Béla, a telep „gazdája” fogadott bennünket. A telephelyről szóló rövid ismertető után elindulhatott a „tanóra”. Kiss Béla telepvezető úrral bejártuk a telepen lévő létesítményeket, megnéztük a különböző gépeket, eszközöket, melyekkel a leendő munkánk során találkozhatunk majd. Betekinthettünk a gépházba, az arzéntalanítóba. Megszemléltük a különböző vas- és mangánadagoló tartályokat. Ezután benéztünk a szűrőtartályok helységébe, ahol az óriási tartályok között aprónak érezhettük magunkat. A folytatásban eljutottunk a kémiai szempontból sok veszélyt rejtő nátrium-hidroxidadagoló tartályokhoz, ahová - ha veszélyes gázok szabadulnak a levegőbe - a szakemberek is csak védőruhában léphetnek be. Megismerkedtünk a vasiszap tárolásának körülményeivel, eszközeivel is.

A „tanóra” zárásaként szemügyre vettük azokat a 600-as csöveket, melyek a vizet a 2 darab 2500 m3-es tározóba szállítják. Megtudtuk, hogy ezek a tározók középen két részre vannak választva illetve ezek is további három részre, ami azt a célt szolgálja, hogy a víz teljesen átjárja a rendszert, ne legyen holtvíz.

A technikusjelöltek a délelőtt során feltehették kérdéseiket, melyekre a szakemberek felkészülten, nagy örömmel válaszoltak; kérdés nem maradt válasz nélkül. A túra végeztével köszönetet mondtunk a szervezésért Hankó András tanár úrnak és Kiss Béla telepvezető úrnak. Reméljük, hogy még sok ilyen érdekes szakmai kiránduláson vehetünk részt.

 

Powered by RS Web Solutions

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.