BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Táblacsere Péter Dani ürügyén


6Már többször gondoltam rá, hogy kitehetném az osztályom ajtajára a „Művészbejáró” táblát is. Diákjaim között ugyanis nemcsak földmérők és geológusok vannak, hanem versmondók, táncosok, énekesek, zenészek is.

A zenészek közül Péter Dánielt (12.Dg)  mutatom most be, aki egymaga egy egész zenekart képvisel, annyi hangszeren játszik. Szinte bármilyen - dallamkeltésre alkalmas ­- hangszert képes megszólaltatni. Játszott már harsonán, trombitán, klarinéton, furulyán, de ért a dobhoz, zongorához, gitárhoz is.

Évekig a tenorkürt volt a fő hangszere, most az euphonium (baritonkürt) rejtelmeivel ismerkedik. Ennek a hangszernek nemcsak a neve szép, hanem a hangzása is magával ragadja az embert.

 

Dani láthatóan a zene bűvöletében él, amit a családja és környezete is örömmel elfogad. Kikapcsolódást, szórakozást, élményeket, sikereket ad neki a zenélés, szereplés, de  a próbafolyamat is. Persze nem kevés lemondással is jár a sok fellépés, az időigényes gyakorlás, a koncertekre való utazás. Dani hetente egyszer jár zeneórára és kétszer próbára, mert két zenekarnak is tagja. Játszik - mint oly sok vízműs - a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekarban és a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekarban is. Sokféle zenei stílust kedvel, mindenre nyitott: szívesen játszik klasszikus zenét, jazzt, funkyt, bluest, filmzenét, rockot és még popot is.

Dani szereti a zenét tanítani is, szívesen segít és ad tanácsot a kisebbeknek. A csökmői utánpótlás-zenekart például szólójátékával arany minősítéshez segítette. Saját zenekarával nyertek már nemzetközi versenyt Szlovéniában, rendszeresen szerepelnek a debreceni virágkarneválon és a békéscsabai Zenit Fesztiválon is.

A Békéscsabai Vasutas Zenekarral Dani nyáron Németországban koncertezett, erről olvashattatok az iskolaújságban is. Szinte lehetetlen felsorolni ennek a zenekarnak a sikereit, csak a legutóbbi első helyet említem meg, amelyet Szerbiában egy nemzetközi fesztiválon nyertek.

Dani nemcsak zenekarban zenél, „tanít”, hanem szólistaként is sikeres előadó. Legutóbb különdíjat kapott egy megyei versenyen és személyesen Gyivicsány Györgytől, a Szegedi Tudományegyetem zenekarának vezetőjétől kapott felkérést.

Eddigi munkája elismeréseként zenekara benevezte a Magyar Tradíciók Utóképzettek Országos Versenyére, melynek selejtezője januárban lesz. Sok sikert kívánunk a szerepléshez!

12345

                            

Copyright © 2013. All Rights Reserved.