BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Drogprevenció

1Nálunk járt a rendőrség – egy előadás keretében

Az utóbbi időben sajnos egyre többet hallani drogot fogyasztó fiatalokról, de annál kevesebbet az ezzel kapcsolatos eljárásokról. A felvilágosítás céljával érkezett iskolánkba a Békéscsabai Rendőrkapitányság alezredese, Telekné Furák Mónika, aki előadást tartott a kábítószerekről, fogyasztásuk súlyos következményeiről és a nyomozási eljárásokról.

Az erre szánt óra talán kissé szokatlan volt egy átlagos drogprevenciós előadáshoz képest. Az alezredes asszony konkrét tényekkel és megrendítő esetekkel vázolta fel, hogy milyen szörnyű következményei lehetnek a függőségnek, vagy a túlzásba vitt alkalmi fogyasztásnak. Számos fiatal ügyéről hallhattunk, akiknek a története sajnos nem ért jó véget. Ezekben az volt a közös, hogy testileg és lelkileg is károsodott az, aki hosszabb távon használt bármilyen kábítószert.

Erőszak, egészségi károsodás testileg-lelkileg. A következmények éppen elég elrettentőek, de nem csak arról hallhattunk, hogy milyen szörnyű hatásai vannak a drogoknak a fogyasztókra, hanem hogy gyakran milyen elővigyázatlanul, milyen rossz körülmények között készülnek ezek a szerek, csakhogy minél több lehessen a haszon. Megtudhattuk azt is, hogy a rendőrségnek és más szervezeteknek milyen kemény munkájába kerül az, hogy megpróbálják megelőzni az újabb és újabb készítményeknek a kikerülését a fiatalok által elérhető körbe. Manapság ugyanis pár havonta új anyagokat tartalmazó, de hatásában ugyanolyan szerek kerülnek piacra, megnehezítve ezzel a rendőrség munkáját a felismerésben és megelőzésben.

Mindezek ellenére sajnos még mindig sok olyan fiatal van, aki akár hétvégi bulikon, vagy akár rendszeresen drogokhoz folyamodik. Remélem, hogy a rendőrség munkájának és az efféle előadásoknak is köszönhetően egyre inkább megelőzhetővé válnak a tragédiák. Mindenkinek be kell látnia, hogy az egészség a legfontosabb, és nem érdemes az ideig-óráig tartó élvezetért az életet kockáztatni.

234

Copyright © 2013. All Rights Reserved.