BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Könyvajánló

1Mióta csak megtanultam olvasni, annyi könyvet olvastam el, amennyit csak tudtam. Hosszan gondolkodtam, melyikről is volna érdemes könyvajánlót írni, hiszen nem egy és nem is két kedvencem van. Így hát végül két olyan sorozat könyveire esett a választásom, melyeket évente többször is elolvasok, és melyek talán az ifjúsághoz is közelebb állhatnak, mivel a szórakoztató irodalom művei közé tartoznak.

 

Edgar Rice Burroughs: Mars sorozat

Az író neve valószínűleg nem sokaknak ismerős, holott az ő nevéhez köthető a Tarzan sorozat is, melyből számtalan filmadaptáció készült eddig. A Mars sorozat pedig a maga nemében szerintem úttörő művek sora, a világ első science fantasy sorozatai között szerepel, hiszen az író 1912-ben kezdte el írni. Azonban most újra felkapta a média a sorozatot, mivel az első kötetből készült nem is olyan régen a John Carter című mozifilm, ami sajnos, szerény véleményem szerint, a nyomába sem ér a könyvnek. S hogy miről is szól a sorozat? Tulajdonképpen John Carter-ről, aki a Földön egy barlangban elalszik, majd a Marson találja magát, ahol számtalan kalandba keveredik zöldbőrű marslakó barátjával, Tars Tarkas-szal és Dejah Thoris-szal, a humanoid marslakók hercegnőjével. Ajánlom mindenkinek, tényleg nagyon érdekes sorozat, legnagyobb sajnálatomra azonban még nem minden részt adtak ki magyarul, de a megjelent kötetek önmagukban is érhetőek.

A sorozat részei:

A Mars hercegnője (A Princess of Mars, 1912)

A Mars istenei (The Gods of Mars, 1918)

A Mars ura (The Warlord of Mars, 1919)

Thuvia, a Mars leánya (Thuvia, Maid of Mars, 1920)

A Mars sakkjátékosai (The Chessmen of Mars, 1922)

A Mars géniusza (The Master Mind of Mars, 1928)

A Fighting Man of Mars (1931)

Swords of Mars (1936)

Synthetic Men of Mars (1940)

Llana of Gathol (1948)

John Carter of Mars (1964)

 

 

R. A. Salvatore: Drizzt Do’Urden sorozat - Sötételf trilógia

Nem vagyok benne biztos, hogy melyik író alkotta meg a drow-k faját a fantasy világában, de Salvatore ennek a fajnak egy képviselőjéről írta meg szerintem a fantasy történelem egyik legjobb sorozatát. Trilógiának indult, de egy monumentális sorozat lett belőle, amely több trilógiát, sorozatot foglal tulajdonképpen magába. A főszereplő egy drow, Drizzt Do’Urden, aki Mélysötétben él a föld felszíne alatt. Itt, az örök sötétség birodalmában matriarchális társadalomban élnek, ahol a nagyasszonyok, vagyis a családok uralkodónői és azok házai folyamatos harcban állnak egymással, hogy minél magasabbra emelkedjenek. Ebben a világban a hímek nem mások, mint harcosok és varázslók, és ha nem magaslanak ki tetteikkel és tudásukkal, akkor értéktelenek a nőstények szemében. A társadalom egésze az istennőjüket, a Pókkirálynőt szolgálja, az ő nevében ontanak vért, és az ő dicsőségére viselnek háborút más fajok ellen. Drizzt azonban nem hajlandó fajának elvárásai, törvényei és hagyományai szerint élni, éppen ezért harcba keveredik Mélysötét többi sötételfjével, saját családjának tagjaival is. Az egész sorozat kezdő trilógiája, a Sötételf trilógia erről a harcról szól, a harmadik könyv végén éri el a főhős a felszínt, a későbbi köteteknek pedig már ez a helyszíne. Annak, aki szereti az izgalmas, harccal teli fantasyt, ez a sorozat alapmű.

A Sötételf trilógia részei:

Otthon (1990)

Száműzött (1990)

Menedék (1991)

 

234

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.