BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

„Légy résen!” Cserkész a Vízműben


Czibula 3A 10. E osztály legjobb tanulmányi eredménnyel rendelkező diákja Czibula István. Miközben beszélgettem vele szüntelenül
 mosolygott akár a tanulásról, akár kedvenc hobbijáról, a cserkészetről volt szó. Önmagáról vallja, hogy örök optimista.

Fűződik valamilyen érdekes történet az iskolaválasztásodhoz?

‐ Persze. Sokan tudják, hogy én rengeteg szakma iránt érdeklődtem még az általános iskolában. Gondolkodtam rajta, hogy pilóta leszek vagy fejlesztő mérnök. Mindaddig nem tudtam dönteni, míg meg nem jelent nálunk Törökszentmiklóson Virág Mihály tanár úr. Akkor úgy megtetszett a vízügyi és környezetvédelmi szak, hogy azt mondtam a szüleimnek, hogy mindenképpen szeretnék elmenni a Vízmű nyílt napjára, még ha kicsit távol is van. Az iskolában nagyon kedves volt a fogadtatás, a bemutatók is érdekesek voltak, így első helyen jelöltem meg a Vízműt. Azóta is próbálok minél jobb tanulmányi eredményt elérni.

Mi motivál téged a tanulásra?

‐ Sosem gondolkodtam ezen. Belülről jön a motiváció. Nem szeretek úgy elmenni az iskolába, hogy valamit nem tanultam meg.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

‐ Cserkészkedek. A cserkészet vallásos ifjúságnevelő mozgalom. Az a lényege, hogy cselekedve tanuljunk meg minél több hasznos dolgot. Én már őrsvezető vagyok. Több próbát is kellett kiállnom ahhoz, hogy ezt a rangot elnyerjem. Az a feladatom, hogy a csapatomat felkészítsem az év végi megmérettetésre. A próbákat úgy kell elképzelni, mint egy akadályversenyt. Menetlevelet kapnak a csapatok, és az állomásokon teljesíteni kell a feladatokat. Például csomózás, népdaléneklés, elsősegélynyújtás. Ismerni kell az alapvető cserkésztörvényeket, a koronázási és egyéb nemzeti jelképeinket.

A csapatommal minden héten szombaton szoktunk találkozni. Én állítok nekik össze játékos feladatokat, melyek révén fejlődhet a gyakorlati tudásuk. Minden foglalkozás zászlófelvonással indul, és zászlólevonással zárul.

A cserkészkedés mellett olvasni is szeretek. Leginkább a kalandtörténetek állnak hozzám közel. Bear Grylls minden könyvét szívesen olvasom.

 Mik a terveid a jövőre?

‐ Szeretnék a Vízmű elvégzése után egyetemre menni, és a vízgazdálkodás területén dolgozni.

 További sok sikert kívánok neked!

Czibula 4Czibula 2Czibula 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.