BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Internetezni csak okosan…

01Rendhagyó osztályfőnöki óra az internet veszélyeiről

Az internet és azon belül a közösségi oldalak veszélyeivel kapcsolatban kereste fel iskolánkat a rendőrség munkatársa Telekné Furák Mónika alezredes. Számos bűncselekmény forrása lehet a világháló. Némi odafigyeléssel azonban könnyen elkerülhetjük a nagyobb bajt.
Sokan úgy fogalmaznak, hogy aki nincs fent valamelyik közösségi oldalon, az tulajdonképpen nem is létezik. Ma már úgy érezzük, hogy elképzelhetetlen az élet internet és közösségi oldalak nélkül, ráadásul az okostelefonok világa elhozta a mobil internetezés lehetőségét, vagyis bárhol és bármikor csatlakozhatunk a hálóra. Saját profilt hozhatunk létre, képeket, információkat, videókat oszthatunk meg, ismerősöket gyűjthetünk, beszélgethetünk, elraktározhatjuk a fényképeinket, közösségekhez csatlakozhatunk, híreket olvashatunk, programokat szervezhetünk a közösségi oldal segítségével. Olyan kapcsolatokra tehetünk szert, amelyek hasznosak lehetnek a számunkra, viszont a mindennapokban nem lenne lehetőségünk rá, mert például más városban vagy országban lakunk.

 

Ami előny az viszont hátrány is lehet. Az alezredes több dologra is felhívta a figyelmünket. Mindig csak olyan képeket tegyünk fel az oldalunkra, amelyekért tudjuk vállalni a felelősséget. Próbáljuk elkerülni azokat a helyzeteket, hogy mások visszaélhessenek a fényképeinkkel. Előadónk elmondta, hogy már többször volt rendőrségi ügy abból, hogy valaki az adott személy tudta nélkül használt fel képeket.
A képek mellett pontos adataink megadása is igen-igen veszélyes lehet. Lehetőleg ne adjuk meg a lakcímünket és a telefonszámunkat sem, mert az kerülhet olyan emberek birtokába is, akik később veszélyt jelentenek a számunkra. Figyelni kell arra, kinek mit mondunk el. Soha nem tudhatjuk, hogy mikor leselkedik ránk valamifajta veszély.
Úgy gondolom, mindenképpen megfontolandóak a rendőrnő szavai. Az általa hozott példák mind ebben, mind más témákban is kellőképpen felhívják a figyelmünket a veszélyekre, és arra ösztönöznek bennünket, hogy megpróbáljuk elkerülni azokat.

 02030405

Copyright © 2013. All Rights Reserved.