BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

BIRO

0… egészen pontosan Bíró. Vagy inkább bíró? A golyóstollról van szó, amit a magyar feltaláló után világszerte a mai napig bironak hívnak.
Bíró László újságíró 1938-ban Budapesten szabadalmaztatta találmányát, mely az aprócska golyó és a gyorsan száradó tinta házasságán alapult. A nagy ötletben azonban itthon senki sem látott fantáziát, így nem lett belőle üzlet, sőt honfitársaink csak a múlt század hatvanas éveiben kezdtek vele megismerkedni.
A háború elől Argentínába menekülő Bíró László 1943-ban ott is benyújtotta a szabadalmat, minek lett folytatása: egy helyi vállalat elkezdte gyártani az új íróeszközt. Felfigyelt rá egy Handy Martin nevű brit diplomata, aki a Királyi Légierő pilótáinak új írószerét látta a találmányban. A Royal Air Force-nál rendszeresített töltőtollak ugyanis sok gondot jelentettek, amikor repülés közben a lecsökkent légnyomás hatására össze-vissza folyt belőlük a tinta.
A közönséges halandók először 1945-ben New York-ban vásárolhattak először golyóstollat. Az új írószer megjelenése hatalmas szenzációt okozott. A magas, 12 dolláros ár ellenére az első napon több mint 10 ezer darab fogyott belőle. (Összehasonlításul akkoriban egy amerikai munkás 12 dollárt keresett egy nyolcórás műszak során.)
Az első példányokba a tollbetétek még harmonikaszerűen kerültek beépítésre, ezzel adva lehetőséget a tinta mennyiségének növelésére. Később egyszerűsítették a tartályt egyenesre, ezzel csökkentve a kezdetben igen drága alkatrész árát, melyet akkoriban újratöltve igyekeztek többször is felhasználni. A reklám szerint az örökíró toll akár két évig is hiba nélkül működik; ez azonban erős túlzás volt. Az évek során a szerkezet sokat tökéletesedett, és aligha van ember a Földön, aki még ne találkozott volna vele.
Ma a világon nagyon sokan élnek meg a „biro” gyártásából, forgalmazásából. A piacvezető márka (BIC) naponta 15 millió darabot gyárt; átlagosan minden ember hármat-négyet „ír el” évente; ehhez viszont az év minden másodpercében 125 darabot adnak el. Ezek már olcsóak és nagyon megbízhatóak, nem ritka, hogy akár 50 ezer szót is le tudunk írni egy betéttel.
Noha erősen nyomul a klaviatúra, no és a súlytalanság állapotában sem lehet golyóstollal írni - egészen biztosan sokáig fogjuk még használni Bíró László találmányát.

 

1 biro 2 biro 3 biro

4 biro 5 biro 6 biro

7 biro 8 biro 9 biro

Copyright © 2013. All Rights Reserved.