BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Két lány tollat ragadott

1A Tót Melanzs című békéscsabai lap a Mi Értünk Egyesülettel együttműködve történetíró pályázatot hirdetett békéscsabai diákok számára Így élünk mi vidéken címmel. A megírt szövegek középpontjában egy érdekes, a városhoz köthető történetnek kell állnia. Minden elkészült mű megjelenik a Tót Melanzsban, és az alkotók jutalma sem marad el. Az első három helyezett magas pénzjutalomban részesül. Emellett az „íródeákok” munkáját egy kellemes Melanzsúr keretében maga a szervező, Ferencz Rezső köszöni meg. A műveket bíráló bizottság is igen kiváló. Köztük lesz többek között a városi önkormányzat, a Jókai Színház és a Tót Melanzs egy-egy meghatározó képviselője.

 

A Vízműből két lelkes diák is vállalta a történetírást.

 

Csizmadia Szonja 12. B osztályos tanuló kifejezetten örült a lehetőségnek, hiszen ő nagyszüleivel való mindennapos beszélgetései során már sok mindent hallott a korábbi békéscsabai életről. Nagyapja egyik humoros gyermekkori történetét foglalta írásba, melynek címe: Megbolondult a világ! A szövegből kiderül, hogy nem volt túl nagy a gazdagság ezen a vidéken az elmúlt évtizedekben, de az emberek humorérzéke azóta is töretlen maradt.

Szonja szeret Békéscsabán élni, azt vallja, hogy szép város, és ő a hallott történetek alapján fel tudja mérni, mennyi változás történt az elmúlt években.

Toldi Barbara 10. A osztályos tanuló a másik, aki szintén tollat ragadott. Barbi elmondta, hogy a kertjükben álló eperfa ihlette őt történetírásra. Kisebb utánajárás után azt is megtudta, hogy milyen hagyománya volt Békéscsabán az eperfaültetésnek. A fákon élő selyemhernyók „munkáját” használta fel a békéscsabai textilipar. Barbi mosolyogva mesélte, hogy ez a fa nemcsak hasznos, hanem nagyon szép is, és ízletes a gyümölcse.

A tizedikes lány is szorosan kötődik szülővárosához, elmondta, hogy szívesen megnézi a helyi újságokban a régi képeket. Az utcájukban lakik egy néni, aki sokat szokott mesélni neki a város korábbi kinézetéről.

Mindkét lány úgy gondolja, hogy érdemes lejegyezni a helyi történeteket, hiszen annyit változik a világ. Ezekkel az írásokkal tudjuk a múlt eseményeit átörökíteni a jövő nemzedékekre is, hogy ők is büszkék lehessenek a városra, ahol élnek.

A fogalmazások nagyon jól sikerültek. Reméljük, a két lány hozza el a legnagyobb jutalmakat.

 

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.