BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Az egyetem egy teljesen más világ

 

ANDI 0Az iskolánkban tavaly technikusi bizonyítványukat megszerző diákok közül sokan egyetemre mentek, többen munkába álltak. Egy kedves volt vízműst, Kövesdi Andreát kerestük meg, aki most a BME építészetet tanuló diáktáborát erősíti, hogy meséljen egy kicsit magáról, arról, hogy mi történt vele, és nem mellesleg az egyetemi életről is ejtsen néhány szót.

 

- Mi történt veled a Vízmű elvégzése után?

- Mindenki úgy gondolja, hogy jó, ha egy tanulmányi szakasz véget ér. Én inkább izgultam, hogy vajon milyen lesz a következő év. A gólyatáborra való lelki felkészülés lehet, hogy jobban megterhelt, mint az egyetem miatt érzett izgalom, de megérte.

- Mi a véleményed az egyetemről? Milyen szakon vagy?

- A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán tanulok. Imádnám, ha mellette lenne időm aludni, és néha csak egy kicsit is unatkozni. Most pont olyan félév van, amikor minden hét olyannak tűnik, mint a vizsgák előtti időszak, amikor minden összesűrűsödik.

De a feladatok külön-külön tetszenek, csak nagyon ügyesen kell beosztani az időnket. Tudom, közhely, de az egyetem egy teljesen más világ. Mindenki ismerős, még akkor is, ha két szót sem beszéltél még vele, de ahogy észrevettem, ez a kar egy nagy összetartó közösség. Ezért is szeretek itt lenni. Ebből merítek erőt, hogy ne adjam fel, még akkor sem, amikor hajnalban az ábrázoló geometria- háziból hiányzik még egy teljes feladat.

- Mi a kedvenc tantárgyad? Tudott segíteni neked az, amit a Vízműben tanultál?

- Szeretem az épületszerkezettant, hasznomra válik mindaz, amit a középiskolában tanultam. Az építészettörténetet is izgalmasnak találom, de most a kedvencem a rajz. Persze ezek változnak, ha véletlenül más tanárhoz kerülök egy másik félévben. A Vízműben tanultak sok esetben előjönnek, főleg a statika, illetve Gubis tanárnő magasépítéstan-órái…

- Milyen volt az első vizsgaidőszakod? Hogyan készültél rá?

- Szerencsére nem voltam túlzottan leterhelve. Egy tantárgyra kb. 2-3 nap tanulás elegendő volt, és közben még filmet is tudtam nézni!

- Részt veszel valamilyen szakmai gyakorlaton?

- Ilyenkor nekünk még nincs szakmai gyakorlat, de az első év után, azt mondják, ajánlott teljesíteni a 4 hét tervezői és kivitelezői gyakorlatot.

- Mik a terveid a jövőre nézve?

- A terveim napról napra változnak, de úgy érzem, van elég időm. Mindenképp ki szeretnék jutni valamilyen formában külföldi egyetemre, vagy csak egy egyszerű tanulmányi kiránduláson részt venni. Az Építészettörténeti tanszék például Isztambulba szervez minden évben kirándulást, ami izgalmasan hangzik.

- Mit tanácsolnál a Vízműsöknek?

- Azt, hogy használjatok ki minden szabad percet! Az pedig, aki egyetemre készül, ne panaszkodjon, hogy sok a házi, vagy a tanulnivaló, mert itt százszor több lesz!

Köszönjük, hogy elmesélted, mi történt veled, és bepillantást adtál az egyetemi életbe. Kívánjuk, hogy a továbbiakban könnyedén, kiváló

eredménnyel teljesítsd a vizsgáidat, és ragyogó karriert fuss be!

 

ANDI 1ANDI 2ANDI 3ANDI 4ANDI 5

Copyright © 2013. All Rights Reserved.