BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Érdekes kísérletek folyékony nitrogénnel a Vízműben

1Az idei diákhét egyik meglepő záróakkordja volt egy fizikai témájú előadás. Kérésemre egy barátom és kollégám Medvegy Tibor tanár úr a veszprémi Pannon Egyetemről ellátogatott az iskolánkba és elhozta nekünk a „Kísérletek fagyos tájakon” című előadását.

Az előadás témája a folyékony nitrogén és vele elvégezhető sok érdekes és tanulságos kísérlet. Műszaki iskola lévén nem volt véletlen a nagy érdeklődés, így több mint 120 diák előtt mutatta be a tanár úr a közel -200°C-os folyékony halmazállapotú nitrogén sok meglepő tulajdonságát. A tematikusan felépített előadás interaktívan igyekezett sok, nitrogénnel kapcsolatos tévhitet eloszlatni látványos bemutató keretében. Megtudhattuk többek között, hogy hogyan cseppfolyósíthatóak a levegőt alkotó gázok, vagy hogy hogyan tárolhatóak ilyen extrém hőmérsékleten. Láthattuk, miképpen hat a folyékony nitrogén a rugalmas vagy épp merev anyagokra; s egy vízműs lány még egy fagyos virágcsokrot is kapott a tanár úrtól. Az előadás zárásaként az udvaron több nitrogénes rakétát is ellőttünk a diákság legnagyobb örömére; majd, mint a jól végzett munka után szokás, kezet is mostunk - igaz folyékony nitrogénnel!

Az igazán látványos kísérletezés után megérdemelt volt a taps, amit a tanár úr kapott a lelkes és érdeklődő vízműsöktől. Reméljük az elkövetkező években ismét üdvözölhetjük majd őt és kísérleteit!

 

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.