BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Reviczky Gáborral beszélgettem

Május 1-jén meglátogatott minket Szigetszentmártonban a család egyik barátja, Reviczky Gábor. Mindenki jól ismerheti a nevét, hiszen nagyon sok filmben szerepelt (pl.: Üvegtigris, Zimmer Feri, Magyar vándor), számos darabban játszik (pl.: Szentivánéji álom, A dzsungel könyve, Othello), és mindezek mellett szinkronizál is.
A horgászat révén ismerkedetünk meg vele a Duna-parton. Azóta sokszor találkozunk szabadidőnkben. Apával járnak horgászni, ha Gabi bácsi nem éppen próbál, szöveget tanul, vagy színházban szerepel.
Megragadtam az alkalmat, és pár kérdést feltettem neki, amikor nálunk járt.

 

- Hány éve foglalkozik a színészettel?

- Nagyon régóta. Tulajdonképpen már általános iskola első osztályától kezdve. Osztályfőnököm mindig mondta, hogy bohóc vagyok, és egyszer nagy bohóc lesz belőlem. De a színészettel komolyabban a gimnázium első évében kezdtem el foglalkozni. Amatőrként az 1960-as években már 110 fellépésem volt évente.

- Ki inspirálta, hogy színész legyen?

- Tulajdonképpen a gimnáziumi osztályfőnököm, Szegner László inspirált. Egészen kivételes személyiség volt, eredetileg bencés rendi szerzetes. Másfél évig volt díszlettervező Belgiumban. Franciaországban pedig 15 éven keresztül tanított francia nyelvet és francia történelmet. Miután visszajött Magyarországra, csak egy osztályt vitt végig a gimnáziumban, a miénket. Rengeteg hasznos tanáccsal látott el engem és a többieket is.

- Szinkronizálni vagy színészkedni szeret jobban?

- Mindegyik külön műfaj. A szinkronizálást tulajdonképpen meg kell szokni, pláne a mai technika mellett. Ha az ember nem tudja egyből csinálni, akkor vele nem is foglalkoznak. A szinkronizálás úgy zajlik, hogy egyszer megnézzük a filmet, majd próbáljuk elkapni a színész ritmusát. Ha ez sikerült, akkor minden rendben van. Nagyon élvezem, ha kiváló, világhírű színész szinkronhangja lehetek.

- Az előző évben Békéscsabán is játszott a Jókai Színházban. Melyik darabban?

- A Hyppolit, a lakájban Schneider Mátyást alakítottam.

- Várható, hogy az elkövetkezendő időben újra Békéscsabán fog játszani?

- Nem hiszem. A Nemzetiben gyakorlatilag minden darabban benne vagyok. Bár meglátogatom Békés megyét idén is, hiszen nyáron Gyulán mutatjuk be a Szentivánéji álmot, amiben Vackort játszom.

- Mi a véleménye Békéscsabáról? Hogy tetszett?

- Igazán hangulatos városnak tartom. Nagyon jó érzés volt, hogy minden előadást teltházzal játszottunk. Ami nem volt meghirdetve azt is. Sétáim során feltűnt, hogy az emberek milyen sokat mosolyognak.

- Mivel tölti szívesen a szabadidejét?

- Tulajdonképpen nagyon sok mindent szeretnék csinálni. Főleg horgászni. Elképesztően nagy horgászfelszerelésem van, csak nem tudom kihasználni.

- Mekkora volt a legnagyobb hal, amit fogott?

- Akasztottam 16 évesen Tatabányán egy nagy harcsát, az összes zsinóromat elvitte, összevagdalta a kezem is. Emlékezetes horgászás volt. De a legnagyobb kapásom egy 37 kilós busa volt, amit a Tiszán fogtam.

- Mit üzen a vízműs diákoknak?

- Tanuljanak becsületesen, fedezzék fel a természet csodáit és a horgászat nagyszerűségét!

 

 

 

 

  

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.