BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Itthon vagytok, harcoljatok!

2Amerikai foci Békéscsabán, csapatunk a Raptors

Az amerikai futball – vagy ahogy az USA-ban és Kanadában hívják: futball – egy csapatjáték. A játék célja, hogy a labdát az ellenfél end zone-jába vigyük és ezzel pontokat szerezzünk, továbbá több pontot szerezni, mint az ellenfél. A labdát lehet hordani, dobni vagy passzolni. Pontot többféleképpen lehet szerezni; a labda gólvonal mögé vitelével, a gólvonalon áthaladt csapattársnak való passzal vagy kapura rúgással. A játékot az nyeri, aki a megszabott időn belül a legtöbb pontot szerzi.

A futballt a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játssza, de a játék sajátosságából adódóan a csapatokat az edzői stábbal együtt közel 70-70 fő alkotja. Mivel a játéknak még nincs kialakult magyar szakzsargonja, a legtöbb dolgot az eredeti angol nevén neveznek itthon is, így külön szótár is szükséges lehet az értelmezéshez.

Egy meccs általában négy 15 perces negyedből áll, a második és a harmadik negyed között van a félidő (ami az NFL-ben 12 perc, a többi ligában 15), egyébként a negyedek között csak térfélcsere van, amire 2 perc áll rendelkezésre

A Raptors-story 2007. október 13-án kezdődött. Akkor, találkoztak a először az alapítók, hogy életre hívják Békéscsaba amerikai foci csapatát. A szavakat tettek követték és 2008-ban már bejegyzett csapatként kutattak ellenfelek után, barátságos mérkőzések kerültek terítékre a csapat kezdeti időszakában (Grizzlies, Goats). 2009 februárjában megszerezték első győzelmüket is a Kecskemét Goats ellen.

2009 és 2010 fordulóján két – a megnevezett években egy-egy – aréna kupán készültek fel az előttük álló, első bajnoki évadra. 2009-ben a csapat II. helyezést ért  el a div.2 -es kategóriában.
A 2010-es indulási feltételnek megfelelni nem tudó Szeged Bats-cel közös indulás mellett döntött a Raptors és egy sikeres idénnyel sikerült elérniük, hogy osztályozómérkőzés keretében kivívhatják a magasabb divízióban való indulás jogát.

2010-ben végre sikerült elindítani egy junior csapatot is. Ezután mindenki örömére egy tapasztalt edző jött a csapathoz, NFL játékos Tony Simmons.
Az ő segítségével a csapat bekerült a div.1-es kategóriába és a bajnokság csoportmérkőzésein vereség nélkül zártak. Döntőt játszhatott a csapat, ahol szoros küzdelemben maradtak alul.

Végül egy érdekesség: „Itthon vagytok, harcoljatok”, szokták skandálni a hazai nézők, mikor „fiaik” pályára lépnek. Igen, a jaminai pályán még nem kapott ki a Raptors.

Sok fiatal próbálja ki a sportot nagy lelkesedéssel. Ha Te is kedvet kaptál, jelentkezz!

Honlap: www.raptorsteam.hu
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

                                                                                                       

1


      3     

Copyright © 2013. All Rights Reserved.