BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Iskolai hírek » Rendezvény


Tanulmányút az Amerikai Egyesült Államokban

0Egykori igen kedves tanítványommal, a 2005-ben technikusként végző Laurinyecz Pál vízépítő mérnök úrral időnként szervezett formában találkozunk, megbeszéljük az élet és a szakma dolgait. A legutolsó ilyen alkalommal beszámolt a 2014. áprilisi tanulmányútjáról, amelyet az Országos Vízügyi Főigazgatóság szervezésében az USA-ban töltött el. A helyszín Kalifornia Állam, és annak fővárosa Sacramento volt.

A szakmai út alatt a magyar szakemberek megismerkedtek az USA-beli vízjelző szolgálattal, a vízállás-előrejelzés általuk alkalmazott módszereivel, a Folsom-gát árapasztó műtárgyának építésével. Ezen a kiránduláson a vízügyi igazgatóságok mérnök munkatársai vehettek részt az OVF által biztosított támogatás mellett.

 

Az 1956 óta üzemeltett Folsom-gát az American-folyó (American River) vizét tartja vissza Észak-Kaliforniában a fővárostól, Sacramentotól 30 km-re északkeletre található Folsom-tározóban. Ez többfunkciós létesítmény, amelynek elsődleges célja az árvízvédelem. A benne tározott vízkészlet ivóvíz, ökológiai és öntözési vízigények kielégítését szolgálja, emellett csónakázó és horgászhelyként is funkcionál. Ezen kívül a gát vízi erőmű része évente átlagosan mintegy 691,4 millió kWh elektromos áramot termel.

A közel 192 km hosszú American-folyó a Sierra Nevada hegységből ered és Sacramento városában torkollik a Sacramento folyóba (Sacramento River), a vízgyűjtő területe mintegy 5440 km2.

Elmondása szerint  a tanulmányút igen érdekes volt. Kitekintést nyújtott a világra, a más természeti környezetben alkalmazott hidrológiai számítások megismerése szélesítette eddigi ismereteit.

Az ifjú vízműsöknek figyelmébe ajánlom a fentieket. Megfelelő szorgalommal, felsőfokú szakmai  képesítést szerezhetnek, és ez lehetőséget ad a világ bármely részének meglátogatására, olyan formában, hogy az ne a pénztárcájukat terhelje.

1234567

Copyright © 2013. All Rights Reserved.