BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

PÉNTEK 13


Biztosan sokan vannak, akik aggodalommal tekintenek ma a naptárra. A keresztény világban a pénteki napot sok babona övezi, a tizenhármas számtól való félelem pedig már ókori eredetű. És ha a hónap 13. napja éppen péntekre esik, akkor az igencsak baljós jel.


A balszerencse és a tizenhármas szám közötti kapcsolat ókori babona. A 12-es szám a tökéletességet jelenti: 12 hónap, óra, csillagjegy, olimposzi isten, izraeli törzs. A 13-as szám rossz, mert megbontja az egységet, a harmóniát. A számmisztika más magyarázata szerint a szám jegyeit összeadva 4-et kapunk, ami egyes népeknél a halál száma. Hammurapi törvénykönyvéből például hiányzik a 13-as pont, tehát a babona már a kereszténység előtt létezett.

A keresztény értelmezés nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy Jézusnak 12 apostola volt. Viszont az utolsó vacsoránál már 13-an ültek az asztalnál, ami halált hozott.

 

 

És mi baj a péntekkel? A keresztény hagyomány szerint Jézust pénteken feszítették keresztre, ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja, Ábelt is pénteken ölte meg Káin. Sőt, e napon kezdődött a 40 napos esőzés és ekkor omlott le Bábel tornya és Salamon temploma is.

A péntektől való irtózás másik forrása, hogy a XIX. századig a péntek volt Európában a hóhér napja. Ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. A tarot kártya 13. lapja is a halált ábrázolja.

 

                

 

A babonások szerint a péntek 13-a baljós dátum, pedig a számmisztika szerint a 13-as szám sem nem szerencsés, sem nem szerencsétlen. Egy szám a sorból, olyan, amilyenné tesszük, de nem determinál.

Állítólag létező furcsaságok  a 13-as számmal kapcsolatban:

  • a KLM légitársaságnál a repülőgépeken nincs 13. sor
  • Amerikában az épületekben nincs 13. emelet, a kórházakban, szállodákban 13-as szoba
  • az amerikai légierőnél az F 12-es vadászgépet a 14-es követi
  • a technikai sportokban és a Forma-1-ben nem indul ilyen számú versenyautó
  • a BMW münchen i székházának nincs 13. emelete

 

                      

 

A legendák szerint Napóleon sohasem vacsorázott 13 fős társaságban. Roosevelt amerikai elnök is sokszor a titkárnőjét hívta 14. vendégnek, és sosem utazott 13-án. Németországban 1957-ben a baljós dátum miatt elhalasztották a Tina Onassis tartályhajó vízre bocsátását.

És most egy játék, hogy inkább szerencsés legyen ez a dátum, mint szerencsétlen…
Aki péntek 13-án 13. diákként jelentkezik nálam, kap egy tábla csokoládét.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.