BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Angolszász ünnepek

0Az angolszász országokban a kelta gyökerekkel rendelkező Halloween-t október 31-én ünneplik. A Mindenszentekhez és a Halottak Napjához kapcsolódó ünnep Magyarországon is népszerű, különösen az angolul tanulók körében. A nyelvtanuláshoz az adott idegen nyelv kultúrája is hozzátartozik, így került sor a Halloween megünneplésére a Vízműben.

A 9. A osztály vendége Ambrus György Krisztián szakács, zöldség- és gyümölcsfaragó világbajnoki aranyérmes kókuszzsír-szobrász volt, aki az ünnepkör egyik hagyományát, a tökfaragást ismertette meg a tanulóinkkal.

 

Ugyan nem „jack-o’-lantern” azaz töklámpás készült, de így is nagyon ötletes és ’vízműs’ tökminták kerültek ki a diákok és Mesterük kezei közül. A répából, tökből és almából elkészült műalkotások az iakola aulájában teremtették meg az igazi Halloween-hangulatot.

A Hálaadás november 4. csütörtökén kerül megünneplésre az USA és Nagy-Britannia országaiban. 1621-ben ünnepelték először az angol telepesek az Újhazában, akik a vallásüldözés elől menekültek. Az indiánoknak köszönhetően élték túl az első telet és tanultak meg gazdálkodni az ismeretlen éghajlatú, állat- és növényvilágú területen. A hálát pedig a bőséges termésből készült nagy lakomával adtak az indiánoknak.

Az ilyenkor hagyományos ételek ugyan nem kerültek a diákok asztalára (pulyka, áfonyaszósz, zöldbab, krumplipüré), de a híres-hírhedt tejes teát megkóstolták. Köszönet a vállalkozó szellemű 9 D/E osztályos haladó angol csoportnak!

 

123456

Copyright © 2013. All Rights Reserved.