BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Élet a vízműs fluidumos technikusi vizsga után

1A 2017/2018-as tanévben végzett iskolánk első fluidumkitermelő technikusi csoportja, 14 fővel. Sok kérdőjel alakult ki a diákokban, szüleikben és természetesen bennünk, szaktanárokban is, hogy hova tovább a technikusi vizsga után. Hol lehet vajon ezzel a végzettséggel elhelyezkedni? A válaszra nem kellett sokáig várni!

A május végi nagykanizsai fúrási és termelési gyakorlati vizsga után (még a vizsga helyszínén) meglátogatta a végzősöket egy úriember, aki Magyarország legnagyobb fluidumbányászati mélyfúrási cégéhez, a Rotary Drilling Zrt.-hez toborzott technikusokat. Az ajánlata az volt, hogy a sikeres technikusi vizsga utáni hétfőn mindenki kezdhet a cégnél. Ezt az ajánlatot még másik két cégé követte a rákövetkező hetekben! Természetesen végzett technikusainknak egy része ezzel a lehetőséggel nem tudott élni, csak páran, köztük volt Horváth Csaba is, aki a mélyfúrásokkal és lyukbefejezésekkel foglalkozó MB 2001 Kft. elnevezésű cégnél végzett teljes állású nyári munkát. Vele beszélgettem augusztus végén Békéscsabán (épp a szegedi gólyatábor után), a napsütötte Szünet Presszó teraszán.

Honnan értesültél arról, hogy van lehetőséged mélyfúráson dolgozni a nyári szünetben?
Szakmai tanáraimat, Veres Zsoltot és Szenti Alexandrát több cég is felkereste, és a frissen végzett technikusoknak állásajánlatokat kínáltak. Személy szerint én nem tudtam volna hosszú távon maradni, legalábbis egyelőre, mert időközben jelentkeztem az egyetemre. Miután érdeklődtem a cégeknél a munkalehetőség után, és említettem, hogy szeptembertől tovább tanulnék, az egyikük (MB 2001 Kft.) felajánlotta, hogy akár a nyári szünet erejéig is dolgozhatok ott.
Mennyire volt nehéz fizikai munka? Hogyan bírtad az éjszakázást?
Voltak a munkának könnyebb, és nehezebb részei is, de összességében túlélhető volt. Mindenképpen kell egy adott fizikummal rendelkeznie az embernek, de ha hosszútávon ott szeretne dolgozni, de hamar belerázódik az ember. Én sem vagyok egy nagydarab ember, de a rám bízott munkákat el tudtam végezni. A tény, hogy éjszaka dolgoztunk, nem sokban különbözött a nappaltól. Jómagam jobban is szerettem, mert akkor nem volt akkora hőség és ameddig tartott a munka, nem is igazán éreztük, hogy fáradtak vagyunk, mert folyamatosan volt mit csinálni. Viszont miután vége lett a dekádnak, kellett 1-2 nap, amikorra visszaszoktam a normális időbeosztáshoz, de azért adnak nekünk 1 hét pihenőt utána, hogy ezt kényelmesen megtehessük.
Mennyire volt hasznodra az, amit előző tanévben elméletben tanultál és gyakorlatban láttál (pl. Nagykanizsán)?
Annyiban hasznomra vált, hogy nagyjából képben voltam a berendezésnél, de a tényleges fúrást élesben tanulja meg az ember, ezt nem lehet iskolai keretek között teljesen elsajátítani.
Foglalkoznál-e a következő években mélyfúrásos munkákkal?
Bevallom, nekem nagyon megtetszett a hangulata. Megvan a sajátos légköre, amit az ember vagy szeret, vagy nem, de ha szereti, akkor örömmel visszamenne bármikor, és végezné ezt a munkát, legyen akármennyire fárasztó és piszkos olykor.
Hol szeretnél továbbtanulni? Látsz-e arra lehetőséget, hogy ebben a szakmában dolgozz, például az egyetem után?
Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán tanulok általános gépészmérnöknek. A lehetőség mindenképpen adott, ugyanis gépészekre is nagy szükség van a fúrásokon, és munkásságukat kellemes fizetéssel szokták honorálni.

 

Itt jegyezném meg, hogy a nyáron Varga Gergő, Szivós Gergő is dolgozott mélyfúrásokon, valamint meg kell említenünk Oláh Dávid nevét is, aki jelenleg is a fent említett cégnél tevékenykedik, mint mélyfúró technikus.
A fent olvasott beszélgetésből is kitűnik, hogy mennyire fontos szakma a fluidumkitermelői, hiszen a globális felmelegedéssel sújtott világunkban szükség van azokra a szakemberekre, akik értenek ahhoz, hogy a mélyben megbújó nélkülözhetetlen fluidumokat (pl. kőolaj, földgáz, felszín alatti vizek) hogyan juttassák el a tárolókőzetekből a felhasználásuk helyére.

 

2345

Copyright © 2013. All Rights Reserved.