BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Beszámoló egy érdekes földméréstan szakdolgozatról

1A járványügyi helyzet ellenére 2021-ben sem állt meg az élet a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégiumban. Földmérő szakos technikusaink idén tavaszán belevetették magukat a munkába, hiszen 2020. április 20–ig kellett elkészíteniük a technikusi bizonyítvány megszerzéséhez szükséges szakdolgozatot. 12 különböző témájú munka született, amelyben a diákok utcákat, tereket, parkokat, szárítótornyokat mértek fel más-más eszközökkel, például drónnal, mérőállomással, GPS-szel, szintezővel.


Közülük is kiemelkedik az 5/13. E osztály egyik tanulójának, Oláh Dánielnek a munkája, aki „víz alatti” témájú szakdolgozatának elkészítése során a Csabagyöngye Központ előtti Élővíz-csatorna medrét mérte fel és szerkesztette meg térben ábrázolva. Feladata elsőként a hidak és a partvonal felmérése volt GPS-szel. Ezek után elkezdődhetett a keresztszelvények felvétele szintezéssel, szondarúddal, GPS-es mélységmérő eszközökkel - mindezt csónakból. Végül a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai segítségével összehasonlításképpen 4 szelvényt újramért szondarudas és ultrahangos mélységérő módszerrel, hogy összehasonlítsák a mérési módszerek pontosságát és sebességét. Így kaptak képet a víz alatti iszaprétegről, továbbá megvizsgálhatta a módszerek közötti különbségeket. A szondarudas módszer gyorsabb és pontosabb volt az általa használt hagyományos szintezésnél, a mélységmérő módszer pedig gyorsabb, ugyanakkor viszont pontatlanabb, hiszen akár egy növényről is visszaverődhettek az ultrahangos sugarak, mindezzel valótlan képet mutatva. Mindezek után az irodai feldolgozást és a térmodellt AutoCAD Map 3D szoftver segítségével készítette el. Dani projektje azért fontos a szakmában, mert ezekkel a vizsgálatokkal nyomon lehet követni a meder feltöltődését.

 

A diákoknak a szakdolgozat elkészítése mellett május 10-én egy írásbeli vizsgát kellett tenniük, illetve május 17-én egy interaktív vizsgán is bizonyítaniuk kell szakmai felkészültségüket.
Sok sikert kívánunk nekik!

 

23

1. kép: A szintezés folyamata Fotó: Oláh József
2. kép: A kész térmodell dél-keleti irányból
3. kép: Szondarúd és mélységmérő eredményeinek összehasonlítása

Copyright © 2013. All Rights Reserved.