BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Fluidumosok a duális képzés előszobájában

05A 2021/2022-es tanévben – a járvány miatti két év kihagyás után – iskolánk fluidumkitermelő technikusai (5 fő) végre valahára újból terepre tudtak menni. A terep ebben az esetben ipari környezetet jelent, amely a bányász szakmában elengedhetetlen része a képzésnek. Elengedhetetlen, hisz a technológiai rendszerek működését csak olyan környezetben lehet megtanulni, amely nem iskolai miliőben valósul meg.

Hosszas szervezés után a technikus jelöltjeink 2 x 4 hetet töltöttek a MOL Nyrt. kardoskúti telephelyén (november és március hónap), ahol már évtizedek óta folyik kőolaj és földgáz bányászata. A mezőben megtalálható mindaz, amelyet technikusi szinten ismernie kell diákjainknak. Ezek közé tartoznak például a segédgázas vagy mélyszivattyús olajkutak, a gázkutak, ill. a felszíni technológiai rendszerek, ahol a fluidumok gyűjtése, kezelése, tárolása és szállítása zajlik. Diákjaink a szakmai elméleti és munkavédelmi ismeretek mellett gyakorlatuk nagy részét terepen, a mező kútjai között töltötték. Itt a MOL kiváló szakemberei vezették be őket a bányászati tevékenység rejtelmeibe. Az itt elsajátított ismeretekből a májusi gyakorlati vizsgán kell számot adniuk. Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk Árvai Lajosnak és Vincze Viktornak, akik nélkül a MOL-os szakmai gyakorlat nem jöhetett volna létre!
A két hónapos termelési gyakorlat mellett tanulóink mélyfúrási gyakorlaton is részt vettek, amelyet azonban ipari környezetben nem tudnak (nem lehet) gyakorolni. Nem tudják, hisz ez egy olyan veszélyes munkakörnyezet, ahol csak az nyúlhat az eszközökhöz, aki az adott cég alkalmazottja. Ennek feloldására április hónapban diákjaink egy hétre Nagykanizsára utaztak, ahol az NSZC Zsigmondy Vilmos Technikumának telephelyén gyakorlatoztak. Itt található egy olyan kis Salzgitter típusú mélyfúró (pontosabban lyukbefejező) berendezés, amelyen biztonságos körülmények között sajátíthatják el a mélyfúrás fortélyait, és ismerhetik meg a berendezés részeit, működését. Természetesen ezt a modult is vizsga fogja majd zárni májusban. Itt pedig Dóczy Bélának szeretnénk megköszönni az áldozatos munkát, aki nélkül a gyakorlat nem jöhetett volna létre!
A közel 2 és fél hónapos gyakorlat jó hatásfokú és tanulságos volt. Kijelenthetjük azt, hogy a diákjaink ipari környezetben való integrálása során sokkal jobban el tudják sajátítani az adott szakma rejtelmeit. A fluidumosoknak ez a pár hónap nem volt más, mint a következő tanévben már „élesedő” duális képzés főpróbája. Kalandra fel!

0102030406

Copyright © 2013. All Rights Reserved.